Rustice sau moderne, aflate la altitudini mari sau ceva mai mici, cabanele montane ne oferă adăpost, mâncare numai bună după o ture lungi și priveliști spectaculoase.

Iată 20 dintre cele mai spectaculoase cabane montane din întreaga lume.

Cabana Brioschi este situată pe vârful Grignone, din Alpii Bergamo, nordul Italiei. Turiștii care se cazează aici pot admira o priveliște impresionantă, cu Alpi semeți, lacurile din Lombardia și Valea Po. Adăpostul, aflat la altitudinea de 2.410 metri, este deschis turiștilor în cea mai mare parte a anului, conform rifugi.lombardia.it.

Foto: http://www.weather.com/travel/news/mountain-huts-photos

Foto: Hut Brioschi/weather.com

Refugiul du Goûter din Franța este destinat celor care ajung pe vârful Mont Blanc. Cabana cu un aspect mai nonconformist este construită sub forma unui ou, având toată structura din lemn îmbrăcată în oțel inoxidabil. De asemenea, adăpostul este dotat cu panouri solare, care generează căldură și electricitate.

Foto: Refugiul du Goûter/weather.com

Foto: Refugiul du Goûter/weather.com

Brunnenkogelhaus din Austria este o cabană situată în Alpii Stubai, la o altitudine de 2.738 de metri. Adăpostul vă oferă posibilitatea de a vedea peisaje spectaculoase ale munților și ale văilor, de jur-împrejurul cabanei.

Foto: Brunnenkogelhaus/weather.com

Foto: Brunnenkogelhaus/weather.com

Refugiul Chacaltaya din Bolivia este situat la o altitudine uimitoare, de 5.300 de metri, și se află pe lista refugiilor boliviene aflate la înălțime. Chacaltaya a fost cunoscută, până în anul 2009, ca fiind cea mai înaltă cabană pentru schiori. De atunci însă, zăpada a început încet-încet să se topească…

Foto: Refugiul Chacaltaya/weather.com

Foto: Refugiul Chacaltaya/weather.com

Refugiul de la Dent d’Oche este un alt adăpost montan din Franța, în regiunea Haute-Savoie. Cabana, construită la altitudinea de 2.220 de metri, adăpostește turiștii care ajung în apropierea vârfului Dent d’Oche.

Foto: Refugiul de la Dent d'Oche/weather.com

Foto: Refugiul de la Dent d’Oche/weather.com

Cabana Bertol din Elveția a fost construită în cantonul elvețian Valais. Poziția sa testează curajul turiștilor, deoarece adăpostul este situat pe o creastă, la înălțimea de 3.311 metri, și poate fi accesat doar prin intermediul unor scări fixe și lanțuri.

Foto: Cabana Bertol/weather.com

Foto: Cabana Bertol/weather.com

Cabana Tegernseer din Germania este localizată în munții cu același nume, între vârfurile Roßstein și Buchstein. Adăpostul situat la altitudinea de 1.650 metri a fost, de-a lungul timpului, „casa” a numeroși alpiniști. În anul 1965, Tegernseer a fost distrusă de fulgere, ca mai apoi să fie recondiționată cu panouri solare și sistem de telefonie.

Foto: Cabana Tegernseer/weather.com

Foto: Cabana Tegernseer/weather.com

Un alt refugiu cunoscut din Germania este cabana Knorr, situată în munții Wetterstein, la altitudinea de 2.052 de metri. Este foarte căutată de alpiniștii care vor să ajungă, prin valea Reintal, la cel mai înalt vârf din Germania, Zugspitze.

Foto: Cabana Knorr/weather.com

Foto: Cabana Knorr/weather.com

Cabana Monte Rosa din Elveția se află la altitudinea de 2.795 de metri, la poalele muntelui Monte Rosa. Construirea adăpostului, în anul 1895, a contribuit enorm la amenajarea unui traseu care să permită explorarea munților din zonă.

Foto: Cabana Monte Rosa/weather.com

Foto: Cabana Monte Rosa/weather.com

Cabana Mint din Alaska a fost construită în anul 1971, în munții Talkeetna. Popularitatea adăpostului este dată de faptul că nu se află la o altitudine prea mare și se ajunge cu ușurință la el. De asemenea, peisajele spectaculoase din împrejurimi lasă turiștii fără cuvinte.

Foto: Cabana Mint/weather.com

Foto: Cabana Mint/weather.com

Elveția nu duce lipsă de refugii spectaculoase. O altă cabană destinată alpiniștilor care doresc să ajungă pe vârful Mont Blanc este refugiul d’Orny. Situat între două lacuri glaciare, la altitudinea de 2.830 de metri, adăpostul  este un excelent loc de relaxare și recăpătare a energiei.

Foto: Refugiul d'Orny/weather.com

Foto: Refugiul d’Orny/weather.com

Refugiul Otto Meiling din Argentina a fost construit în anul 1971 și poate adăposti până la 60 de vizitatori. Localizată în munții Anzi, la o altitudine de 2.000 de metri, cabana oferă posibilitatea admirării unui peisaj glaciar impresionant.

Foto: Refugiul Otto Meiling/weather.com

Foto: Refugiul Otto Meiling/weather.com

Cabana Ramolhaus se află în Austria, pe versantul de sud-est a Văii Gurgler, de pe creasta principală a Alpilor Oetztal. Situat la de 3.005 metri altitudine, refugiul este unul dintre cele mai înalte adăposturi din Tyrol.

Foto: Cabana Ramolhaus/weather.com

Foto: Cabana Ramolhaus/weather.com

Nu puteam să nu menționăm și un adăpost popular din România. Cabana Mălăiești este primul refugiu construit în Munții Bucegi, fiind localizată la o altitudine de 1.720 de metri. Adăpostul este deschis turiștilor în permanență și a fost modernizată de mai multe ori în decursul ultimilor ani. Pentru mai multe informații despre istoricul cabanei Mălăiești puteți citi AICI.

Foto: Cabana Malaiesti/wikipedia.ro

Foto: Cabana Malaiesti/wikipedia.ro

Călătoria prin Austria continuă cu Bivuacul Schüsselkar. Cabana nu este la fel de dotată ca celelalte adăposturi menționate mai sus și este destinată persoanelor care iubesc simplitatea. Refugiul poate adăposti până la 6 persoane și este situat în munții Wetterstein din Tyrol.

Foto: Bivuacul Schüsselkar/weather.com

Foto: Bivuacul Schüsselkar/weather.com

Cabana Mont Velan este situată în Alpii Pennini, pe teritoriul Elveției. În anii 1990, adăpostul a fost distrus de un incendiu puternic, dar în 2003 clădirea a fost recondiționată. Cabana seamănă cu o navă și nu de puține ori a fost asemănată cu faimosul vapor „Titanic”.

Foto: Cabana Mont Velan/weather.com

Foto: Cabana Mont Velan/weather.com

Ajungem și pe continental asiatic, unde descoperim Cabana Mount Kashimayari, din Japonia. Adăpostul este localizat în munții cu același nume, într-o „scrântitură” de stânci.

Foto: Cabana Mt Kashimayari/weather.com

Foto: Cabana Mt Kashimayari/weather.com

Cabana Snowbird  este situată în munții Talkeetna, de pe teritoriul Alaskăi. Potrivit Clubului Alpin American, adăpostul poate fi locuit de oricine gratuit, fiind destinația ideală pentru schiorii și alpiniștii aventuroși, care iubesc adrenalina, potrivit weather.com.

Foto: Cabana Snowbird/weather.com

Foto: Cabana Snowbird/weather.com

Cabana des Vignettes se află în Elveția, în cantonul elvețian Valais, la poalele Pigne d’Arolla și în apropiere de Col de Chermotane în Alpii Pennini. Adăpostul, situat la altitudinea de 3.160 de metri, este un popas popular pentru cei care schiază pe ruta Haute, Chamonix–Zermatt.

Foto: Cabana des Vignettes/weather.com

Foto: Cabana des Vignettes/weather.com

Citește și: MOUNTAIN HUTS: o hartă a cabanelor montane din Europa

Citește și: TOP. 10 cabane montane pe care sigur le cunoști

Citește și: FOTO. Cele mai populare cabane montane în perioada comunistă

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*