Dacă francezii vor inaugura, pe Mont Blanc, cel mai înalt muzeu al alpinismului din lume, noi mai avem de așteptat până la deschiderea primului muzeu dedicat alpinismului din România.

În această toamnă, francezii vor inaugura ”cel mai înalt muzeu din lume”, la 3.842 de metri altitudine, pe muntele Aiguille du Midi, o parte a masivului Mont Blanc. Acesta va reprezenta, prin exponatele sale, istoria alpinismului din regiune.

La noi, situația e total diferită. Deși câteva obiecte din echipamentele alpiniștilor români se găsesc răspândite prin muzeele din țară, cum ar fi Muzeul Sportului, în țara noastră nu există o instituție care să prezinte istoria alpinismului. Cu toate acestea, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, Mircea Opriș, încearcă să adune obiecte reprezentative pe care să le poată organiza într-un astfel de muzeu.

”Vorbesc deja de câțiva ani cu alpiniștii, să vedem ce echipamente vechi mai au și vor să doneze. Nu am strâns multe lucruri, dar ne străduim. Echipamentele se găsesc foarte, foarte greu. Multă vreme am căutat o coardă veche, din cânepă, cum se făcea pe vremuri, când m-am apucat eu de alpinism. Abia am găsit o bucată, și aia destul de mică”, a declarat Mircea Opriș pentru eMunte.ro.

De la pitoane, la pioleți, bocanci și schiuri, piesele de muzeu se găsesc în cabana Salvamontului din Padina.

Totodată, pe lângă echipamentele alpiniștilor, maestrul emerit al sportului adună și obiecte folosite de salvatorii montani, care erau, înainte de toate, alpiniști sau schiori, după cum scriam AICI.

Noi am avut ocazia de a vedea exponatele. Iată câteva din ceea ce ar putea deveni primul muzeu al alpinismului din România:

Foto: emunte.ro
8 articol(e) « de 8 »

 

   Citește și: Casa Peștera: De la cabană cu bibliotecă și muzeu, la hotel cu piscină și secție de votare

 

   Citește și: Istoria Salvamontului în România: 45 de ani de reglementări legislative și 108 ani de acțiuni de salvare

 

   Citește și: Cabana Ciucaș: de la adăpost pentru legionari, la hotel de trei stele

 

Comments

comments

2 Responses

  1. Florin

    Există ceva similar și la Cabana Postăvarul, într-o cămăruță sunt înghesuite câteva obiecte ce țin de tradiția alpinismului la noi.

    Răspunde
  2. Demidov Gloria-Ioana

    As dori sa va fac o precizare obiectiva cu privire la textul dumneavoastra. Daca plasati acest muzeu pe Mont Blanc, deja discutam de varful Mont Blanc, deci la 4810 m altitudine. Ca mai apoi sa il replasati pe Aiguille du Midi… Aceasta inseamna 1000 m mai jos. Unde va fi muzeul de fapt? Ce sursa de informatie aveti? Si Mont Blanc si Aiguille du Midi sunt, printre altele (Aiguille Verte, Grepon, etc.), varfuri din Masivul Mont Blanc. Multumesc!

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*