FOTO. Caprele de munte sfidează legile gravitației

Caprele de munte sălbatice sunt unele dintre cele mai curajoase animale din lume. Sau poate au în ele un strop de nebunie. Un lucru cert este că aceste animale se cațără pe stânci cu foarte multă ușurință și putem spune chiar că sfidează legile gravitației.

Cu siguranță ați avut ocazia să admirați, în drumețiile prin Carpații românești, capre negre care se cățărau pe blocuri mari de piatră fără cea mai mică tresărire. Dar oare cum reușesc să aibă un echilibru atât de bun și cum supraviețuiesc într-un mediu atât de ostil?

Caprele sălbatice s-au adaptat foarte bine condițiilor în care trăiesc, în special datorită copitelor despicate. Spre deosebire de cai, caprele sunt privilegiate deoarece ele își pot distribui uniform greutatea și se pot agăța de sol fără probleme. Marginile copitelor sunt rigide și grele, în timp ce mijlocul lor este moale, ceea ce le permite să se cațere cu ușurință pe suprafețe inegale, stâncoase sau chiar și pe terenuri alpine.

Odată cu adaptarea la mediul montan, caprele sălbatice au primit și o serie de beneficii. Ele nu trebuie să-și facă probleme în legătură cu eventuali prădători tereștri deoarece pot fi cu greu prinse, iar hrana este constituită din iarbă și săruri minerale, potrivit Bored Panda.

Printre speciile de capre sălbatice care s-au acomodat cel mai bine peisajului montan se numără caprele-antilopă, caprele negre și caprele alpine, pe care le puteți admira și în galeria de mai sus.

Caprele negre, mândria României

Munții din țara noastră sunt locuiți de caprele negre, o specie protejată prin lege. Din păcate, acestea se împuținează de la un an la altul și riscăm să pierdem unul dintre cele mai valoroase simboluri ale României.

Cu greu puteți admira o capră neagră deoarece sunt foarte sprintene, dar dacă aveți noroc le puteți întâlni pe crestele masivilor Rodnei, Făgăraș, Retezat, Piatra Craiului, Ciucaș, Parâng, Ceahlău sau Bucegi.

Citește și: FOTO. Pisica Millie, o felină alpinistă

Citește și: Școala de Câini de Avalanșă din România: Vreni, primul câine brevetat

Citește și: Premieră ANSMR: Câinii salvatori din munții Bucegi

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*