FOTO. Cabana Tubakuba, pe lista nominalizaților la Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură

O echipă de studenți de la Școala de Arhitectură Bergen a construit o cabană în Munții Fyøden, din Norvegia. Stilul adoptat de ei este unul deosebit deoarece adăpostul este realizat în proporție de 95% din lemn și nu este dotat cu energie electrică.

Cabana „Tubakuba” poate fi accesată doar prin intermediul unui tunel scurt și este disponibilă în mod gratuit pentru cei ce vor să se bucure de o noapte în mijlocul naturii, departe de civilizație. Comparată de arhitecți cu un adăpost între cort și cabană, clădirea a fost ridicată cu intenția de a încuraja copiii și familiile să își petreacă timpul în natură și să admire orașul Bergen și fiordurile norvegiene.

Clădirea are o suprafață de 14 metri pătrați și este construită din lemn de pin norvegian și lemn ars de zadă, un arbore rășinos. De asemenea, adăpostul este izolat cu fibră de lemn higroscopic, pentru a absorbi umiditatea din aer, potrivit floornature.com. Cabana nu are ușă exterioară, ci doar una interioară și este dotată cu o sobă cu lemne.

Conform gizmag.com, proiectul a fost implementat de către studenții de la Școala de Arhitectură Bergen în parteneriat cu compania OPA FORM Arkitekter și a fost finanțat de Fundația GC Rieber. O realizare importantă a studenților este faptul că proiectul cabanei Tubakuba a fost nominalizat pentru Premiul Uniunii Europene, pentru arhitectură contemporană – „Mies van der Rohe Award 2015”.

„Bergen, orașul dintre șapte munți”

Orașul Bergen este al doilea oraș ca mărime din Norvegia și este cunoscut ca fiind „orașul dintre șapte munți”, deoarece este înconjurat de munții Ulriken, Fløyen, Løvstakken, Damsgårdsfjellet, Sandviksfjellet, Rundemanen și Askøyfjellet. Potrivit infotour.ro, munții Fyøden reprezintă una dintre cele mai frumoase atracții din oraș, datorită panoramei superbe.

Citește și: TOP. 10 cabane montane pe care sigur le cunoști

Citește și: FOTO. Cabana-bolovan, un nou concept de locuință montană

Citește și: FOTO. Cum arată cabana de la 2.500 m altitudine, unde turiștii pot locui gratuit

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*