FOTO. Buzludja, monumentul de 10 milioane de dolari din munții Balcani, care face senzație printre turiști

În Munţii Balcani, pe vârful Buzludja, zace un colos de beton de 10 milioane de dolari. Simbol al comunismului, monumentul Buzludja a fost abandonat în 1989, însă până în 2011, când a avut loc închiderea oficială, mii de turiști i-au trecut pragul, 

Monumentul Buzludja a fost construit între 1974 și 1981, cu forța a peste 6.000 de muncitori, dintre care 20 artiști bulgari de top, care s-au ocupat de decorațiile interioare, timp de un an și jumătate. La momentul respectiv, construcția monumentului a presupus o investiție de 16 milioane de leve (echivalentul a 10 milioane de dolari, pentru anul 1980), bani pe care Partidul Comunist Bulgar susținea că îi are din donațiile populației.

Sediul comunist Buzludja a funcționat 8 ani, până la căderea Cortinei de Fier. Atunci, colosul de beton a fost abandonat și lăsat pradă degradării. Turiștii curioși l-au vizitat până în 2011, când monumentul a ajuns în posesia Partidului Socialist Bulgar și a fost sigilat, fiind declarat periculos pentru oricine îi calcă pragul. Totuși, în fiecare an, la sfârșit de iulie, simpatizanții Partidului Socialist se adună aici pentru aniversarea partidului.

De menționat că, potrivit Business Insider, autoritățile bulgare au intenționat să refacă monumentul Buzludja, în special pentru a promova turismul în zonă, dar costurile estimate au fost prea mari: 20 de milioane de dolari.

Motivele construcției monumetului

Construirea colosului comunist a fost motivată prin mai multe argumente. Pe de o parte, Partidul Comunist Bulgar dorea să-și onoreze liderii mişcării, dar şi să construiască un spaţiu inedit de întâlnire.

Mai mult, prin acest monument se dorea și comemorarea a 90 de ani de la întâlnirea din 1891 a revoluţionarilor socialişti, printre care se afla şi Dimitar Blagoev. Revoluționarii s-au întâlnit, în secret, pe vârful Buzludja şi au pus bazele Partidului Social-Democrat al Muncitorilor, un precursor al Partidului Comunist bulgar, conform thebohemianblog.com.

Pe de altă parte, prin monumentul Buzludja, bulgarii voiau să comemoreze bătălia din 1868, dintre turci și trupele rebele bulgare conduse de Hagi Dimităr și Stefan Caragea. Trupele de revoluționari s-au retras pe Buzludja, unde au fost înfrânți. Astăzi sunt considerați martiri ai luptei de eliberare anti-otomane și cei care au deschis calea Războiului de Independenţă (1877-1878) față de otomani.

Citește și: Istoria marcajelor montane. Marcarea traseelor, afectată de ”spiritul socialist”

Citește și: ”Antilopa Carpaților”, sau cum arăta un documentar realizat de Televiziunea Română în 1980

Citește și: FOTO. Cum arătau corturile drumeților în urmă cu 130 de ani

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*