Încă din secolul al XIX-lea, oamenii de știință au încercat să creeze un dispozitiv mecanic cu ajutorul căruia mersul pe jos să fie mai ușor sau mai eficient. Toate proiectele au eșuat, însă ideea exoscheletului nu a fost abandonată.

Inginerii americani au reușit, în 2014, să construiască exoscheletul mult visat, iar printre autorii device-ului purtabil se numără Steven Collins, inginer mecanic la Universitatea Carnegie Mellon, și Gregory Sawicki, inginer biomecanic al Universităţii din Carolina de Nord.

În principiu, exoscheletul a fost creat pentru persoanele cu dizabilități, dar poate fi folosit de oricine îți dorește un mers mai eficient, chiar și în drumeții.

Cum funcționează dispozitivul

Exoscheletul arată cam așa: o curea subțire, din fibră de carbon, este legată de gleznă, iar sistemul funcționează cu ajutorul unui arc. Scopul invenției ar fi acela de a diminua greutatea care se exercită pe mușchii gambei. Unul dintre inventatori, Gregory Sawicki, compară dispozitivul cu o catapultă, potrivit outsideonline.com.

Cât despre avantajele mecanismului ”de mers”, acestea ar fi, în primul rând, că efortul depus la fiecare pas se reduce cu 7%. În al doilea rând, dispozitivul nu folosește energie electrică, ci absoarbe cantitățile de energie necesare în momentul în care piciorul atinge solul, astfel că exoscheletul stimulează randamentul mușchilor gambei și al tendonului lui Ahile.

Cât costă dispozitivul

Poate vă așteptați ca prețul exoscheletului să se situeze undeva la câteva mii de euro. Ei bine, Steven Collins susține că prețul va fi accesibil tuturor celor care îl doresc.

”Acest dispozitiv este uşor şi simplu, fără baterii sau motor. În loc să coste între 40.000 de dolari şi 80.000 de dolari, ar putea costa numai câteva sute de dolari”, a precizat Collins, fără a spune sumă exactă la care va fi comercializat dispozitivul.

Aplicațiile viitoare ale exoscheletului

Rodger Krem, un expert în sisteme mecanice de alergare, a fost curios să vadă aplicațiile exoscheletului în domeniul sportului.

”Dacă aș putea să alerg ca atunci când aveam 18 ani, atunci ar fi un dispozitiv complet”, a declarat Krem.

Astfel că dispozitivul a trecut printr-o serie de teste pe banda de alergat, iar momentan a ajuns doar  la viteza de 4,5 kilometri pe oră. În acest moment, invenția nu este pregătită să atingă viteze mai mari, dar pe viitor va fi îmbunătățită. De asemenea, se dorește  inventarea unui sistem asemănător și pentru partea superioară a piciorului.

 

Citește și: FOTO. Fogo – cea mai performantă lanternă pentru iubitorii de munte. Preț și caracteristici

Citește și: TOP. Invenții care au revoluționat lumea sporturilor montane

Citește și: Skylock: antifurtul minune, cu alimentare solară și conectare la smartphone

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*