Știm că îți place să te plimbi cu „montana” pe traseele de MTB și adori potecile montane, însă ți-ai dori să încerci o excursie de mai multe zile cu bicicleta și nu știi exact de unde să începi.

Aaron Gulley, colaborator al revistei Outside, a călătorit peste 1.350 de km și a parcurs Arizona Trail în doar nouă zile, astfel că sfaturile sale pot deveni foarte utile pentru orice persoană care vrea să plece într-o excursie de mai multe zile cu bicicleta.

Iată ce spune Aaron Gulley:

  1. Minimizează sau renunță la rucsac

Dacă poți să renunți la rucsac, fă-o fără regrete. Dacă simți, totuși, nevoia să porți în spinare câteva lucruri utile și să te hidratezi constant în timp ce pedalezi, ai nevoie de un rucsac special creat pentru o astfel de activitate. Transportă cât mai multe lucruri dintre cele pe care le iei cu tine pe cadrul bicicletei și cât mai puține cu spatele. În consecință, alege un rucsac foarte ușor, foarte comod, rezistent și cu sistem de hidratare. Ai aici câteva exemple de rucsac de bicicletă, ideale pentru orice tip de excursie, fie de o zi, fie de mai multe zile.

2. Ia cu tine cât mai puține lucruri

Când pornești într-o excursie de lungă durată și pe distanțe mari, cu cât cari mai puține lucruri, cu atât ești mai fericit. Echipamentul ușor este un avantaj, însă un avantaj și mai mare este să renunți pur și simplu la lucrurile de care nu ai nevoie. Este important ca atunci când ajungi înapoi acasă să constați că ai folosit fiecare lucru pe care l-ai luat cu tine și că nu ai avut nevoie de nimic altceva.

3. Organizează-ți lucrurile în „bagaj”

Cu cât ești mai organizat atunci când împachetezi lucrurile de care ai nevoie, cu atât le vei găsi mai repede la nevoie. Cu siguranță nu îți dorești ca în fapt de seară să cauți lanterna la lumina telefonului mobil, care îți arată că bateria este la 10%, iar tu te afli în pustietate.

4. Echilibrează greutatea pe care o cari

Pune cele mai grele obiecte în interiorul triunghiului de cadru, deoarece nu afectează balansul bicicletei și nici echilibrul tău. Dacă iei cu tine și o geantă pe care vrei să o legi în lateral, mai ia cu tine încă o geantă, pe care să o legi în partea cealaltă, și asigură-te că cele două bagaje laterale cântăresc la fel de mult. Încearcă să nu cari nimic în partea din față a ghidonului, pentru a nu afecta manevrabilitatea bicicletei.

5. Alege elemente ușoare de echipament

Cu cât piesele de echipament ale bicicletei tale sunt mai ușoare, cu atât vei pedala cu mai multă ușurință. Nu uita, însă, ce scriam la punctul 2. În fond, decât să cheltuiești sute sau chiar mii de lei pentru a „tuna” bicicleta cu echipamente mai ușoare cu câteva sute de grame, mai bine renunți la butelie sau îți cumperi un cort mai ușor. Este mult mai ieftin!

6. Verifică presiunea roților

Din când în când, verifică presiunea roților, pentru a nu constata, la finalul unei zile epuizante, că una dintre camere s-a cam desumflat fără să-ți dai seama și ai muncit în plus și degeaba.

7. Ia cu tine un dispozitiv GPS în care ai încredere

Dacă ai la dispoziție un smartphone de care oricum nu te desparți, acesta poate fi suficient pentru o localizare precisă a poziției tale. GPS-ul are marele dar de a te scoate din încurcătură atunci când vrei să ajungi într-un loc anume și nu știi care este cel mai scurt traseu.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*