Everestul ar putea deveni un focar de infecție, iar oficialitățile din Nepal susțin că deșeurile lăsate de alpiniști și șerpași reprezintă o problemă de interes major, care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp.

Deșeurile umane de pe cel mai înalt vârf din lume, pe lângă faptul că poluează și amenință mediul înconjurător, pot deveni focare de infecție. Șeful asociației de alpinism Nepal, Ang Tshering, susține că în fiecare sezon aproximativ 700 de alpiniști și ghiduri lasă în urma lor cantități mari de fecale și urină.

Soluția propusă de Ang este ca guvernul din Nepal să îi determine pe alpiniști să elimine aceste deșeuri în mod corespunzător, pentru ca muntele să rămână curat și nepoluat, potrivit time.com.

În cele patru tabere care se află între tabăra de bază, la 5.297 metri, și vârful de 8.848 de metri, se află corturi și echipamente esențiale, însă nu sunt dotate cu toalete. „Alpiniștii sapă, de obicei, găuri în zapadă pentru a-și încropi propria toaleta”, a declarat șeful asociației de alpinism Nepal.

La tabăra de bază, în timpul sezonului cățărare, angajații folosesc toalete cu rezervor. Astfel, portarii, bucătarii și restul personalului sunt scutiți de astfel de griji. După ce rezervoarele s-au umplut, acestea sunt transportate într-o zonă inferioară, unde deșeurile sunt aruncate corespunzător.

Un pericol pentru sănătate

Dawa Steven Sharp, liderul expediției de curățare pe Everest din 2008 susține că această chestiune a deșeurilor „este un pericol pentru sănătate și problema trebuie abordată”. El continuă prin a spune că există totuși și situații fericite în care alpiniștii folosesc saci de toaletă, concepuți special pentru călătorii lungi.

Cu toate că guvernul nepalez nu are un plan pentru soluționarea deșeurilor umane, odată cu acest sezon, oficialii de la tabăra de bază vor monitoriza cu strictețe gunoiul de pe munte. Încă de anul trecut, guvernul a stabilit o serie de reguli, prin care fiecare alpinist trebuie să aducă la tabăra de bază 8 kilograme de gunoi, cam cât ar arunca, de fapt, de-a lungul expediției.

În cazul în care aceste reguli nu sunt respectate, cele ce au de suferit sunt echipele de alpinism, care depun, inițial, suma de 4000 dolari la începutul expediției, bani pe care îi pierd dacă nu respectă regulile impuse, a spus șeful Departamentului de alpinism guvernului, Puspa Raj Katuwal.

Sezonul de alpinism pe Everest a debutat la începutul lunii martie și se încheie la sfârșitul lunii mai.

 

Citește și: Viață și moarte: 10 povești cutremurătoare de pe Everest

Citește și: Autoritățile din Nepal schimbă regulile. Pe unde vor urca alpiniștii pe Everest

Citește și: TOP. 10 lucruri pe care nu le știai despre Everest

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*