Ești liderul unui grup pe munte? Atunci ai anumite responsabilități, indiferent dacă ești organizatorul formal al unei drumeții (într-un team building, spre exemplu) sau ești liderul informal al trupei.

Dacă cei din jurul tău se bazează pe tine în timpul drumeției la altitudine, atunci asumăți aceste lucruri, care devin responsabilitatea ta. Un lider iresponsabil pune în pericol sănătatea și chiar viața celor alături de care străbate potecile montane.

  1. Nimeni nu pleacă pe munte fără anumite piese de echipament

O drumeție pe munte NU se face în papuci de plajă sau în „adidași”. Pentru munte, ai nevoie de bocanci de munte, de ghete de munte sau de pantofi de alergare montană, dacă vrei să te încalți cu ceva ușor și foarte confortabil, iar gleznele nu-ți fac probleme. Astfel, atunci când te întâlnești, în oraș, cu viitorii parteneri de drumeție, fă inventarul pieselor de echipament pe care aceștia le-au îmbrăcat, le-au încălțat sau le-au pus în rucsac. Cine nu are, spre exemplu, astfel de încălțăminte de munte asemănătoare cu cele de AICI nu are ce căuta în drumeție. Fie remediază lipsurile în timp util, fie face cale întoarsă. E simplu.

2. Odată aflat pe traseu, urmărește marcajele cu atenție

Una dintre principalele responsabilități ale unui lider pe munte este cel de a purta drumeții pe „calea cea dreaptă”. NU te baza pe ceilalți să urmărească marcajele, ci bazează-te numai pe tine. Dacă și ceilalți membri ai grupului sunt atenți la marcaje, acesta este un bonus.

3. La fiecare bifurcare de drumuri, oprește-te!

Oprește-te la fiecare bifurcare de drumuri și așteaptă să se adune tot grupul, după care porniți împreună pe traseul corect. Motivul? Cei rămași în urmă, văzându-se în fața unei bifurcații, ar putea fi confuzi și ar putea să aleagă traseul greșit. Asta ar însemna că cineva din grupul tău se va rătăci. Mai are rost să-ți explicăm potențialele consecințe?

4. Atenție la ritmul de mers

Pe munte, cel mai slab dictează ritmul de mers. Dacă tu ești liderul formal sau informal al grupului, presupunem că ești mai experimentat decât ceilalți și ai avea tendința de a păși mai repede pe traseu. Nu pica în această capcană a grabei. Ia-ți, c apunct de reper, viteza de deplasare a celui din urmă și păstrează grupul cât mai compact. În fond, mergeți la munte pentru a vă relaxa într-un mod activ, nu pentru a participa la o cursă contra cronometru.

5. Ia cu tine o trusă de prim ajutor

Ia cu tine „pastile de cap”, un set de bandaje, o sticluță mică de rivanol, una de spirt, pastile pentru problemele digestive, săpun, un ac și o papiotă cu ață. Nu știi niciodată când ai putea avea nevoie de ele, iar un cuțit ar putea fi la fel de util.

6. Informează-te și informează-i

Află care sunt principalele provocări cu care v-ați putea confrunta pe traseu și nu păstra informațiile doar pentru tine. Împărtășește-le și celorlalți membri ai grupului, astfel încât fiecare dintre ei să fie pregătit fizic și psihic în eventualitatea în care s-ar putea confrunta cu o problemă ce poate fi anticipată.

Citește și: 4 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi un rucsac de munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*