Sub sloganul ”Și muntele e o școală”, Asociația Montană Carpați continuă proiectul de educație montană în școli, pe care l-a început în anul 2008. Însă, în 2014-2015, orele de educație montană se vor desfășura pe toată perioada anului (octombrie-iunie), nu numai în cadrul săptămânii Școala Altfel.

Beneficiarii proiectului sunt elevii din clasele I-VIII, atât din București, cât și din alte orașe ale țării. Scopul proiectului este de conștientizare, informare a copiilor asupra valorii și necesității protejării naturii, conform site-ului oficial al Asociației Montane Carpați.

Proiectul este constituit din două etape. Prima etapă va fi teoretică – în fiecare clasă se vor desfășura 3-4 ore teoretice (în funcție de disponibilitatea cadrelor didactice). Toate materialele pentru prezentări vor fi pregătite de organizatori, iar orele vor fi susținute de profesori/voluntari iubitori de munte.

Temele abordate sunt:

  • Drumeția montană (echipament, reguli de conduită, alegerea traseului, marcaje turistice, hartă, busolă, etc)
  • Flori și animale întâlnite în Carpați
  • Sporturile pe care copii le pot practica la munte. Noțiuni de prim ajutor
  • Recapitulare, concluzii, jocuri

A doua etapă va fi practică – educația prin experiență proprie.

Cadrele didactice vor avea 3 opțiuni la etapa practică:

  • Organizarea unei drumeții montane (3-4 h) cu dificultate ușoară (excursia va fi aproape de casă). Grupul va fi însoțit de un ghid montan autorizat și voluntari din cadrul Asociației Montane Carpați.
  • Organizarea activităților în parcul din apropierea școlii
  • Organizarea unor activități în curtea școlii

Profesorii, învățătorii și voluntarii care doresc să participe în realizarea acestui proiect trebuie să completeze formularul de înscriere.

   Citește și: Voluntariatul, recunoscut ca experiență profesională

 

   Citește și: Trasee remarcate în Munții Făgăraș

 

   Citește și: Trasee reabilitate în Munții Ciucaș

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*