Ca orice hobby și activitate sportiva, dragostea de munte vine și ea la pachet cu o serie de investiții de timp și de bani. Deoarece nu poți merge pe munte în pijamale și încălțat cu papucii de casă, ai nevoie de câteva piese de echipament care fac posibilă o drumeție la aer curat, pe potecile montane.

Nu există piesă inutilă de echipament, însă există lucruri de care te poți dispensa sau pe care le poți cumpăra de la tarabe și lucruri care sunt atât de importante, încât caracteristica lor esențială trebuie să fie calitatea.

Acestea sunt piesele de echipament pentru care trebuie să te uiți întâi la calitate și apoi la bani, iar compromisul trebuie făcut cu mare atenție:

1.Bocancii

Așa cum nu poți intra pe circuit cu o motocicletă sau o mașină de curse „încălțate” cu pneuri uzate sau de proastă calitate (dacă vrei să închei cursa în siguranță), nici pe munte nu ar trebui să umbli încălțat cu ce găsești în debaraua bunicului. Bocancii nu îți oferă doar confortul necesar pentru o drumeție d elungă durată și nu-ți lasă doar pielea să respire, ci îți susțin gleznele, împiedicând entorsele și alte accidentări, și oferă aderența optimă pe teren accidentat, pe iarbă sau pe stânca umedă. Vorbim despre astfel de perechi de bocanci de munte. Deci atenție mare la bocancii pe care îi iei în picioare. Aderența și stabilitatea sunt extrem de importante acolo sus, printre stânci și nori.

Citește și: Izoprenul pentru cort, „anonimul” pieselor de echipament de munte

2. Casca de protecție

Casca de protecție este acea piesă de echipament care îți poate salva viața într-o situație critică. Nu puține au fost cazurile în care schiorii sau cățărătorii au suferit accidentări grave pentru că nu aveau capul protejat în timpul unor căderi de pietre sau a unor căzături. Dacă ești cățărător sau schior, nu te baza pe noroc. Pentru că e suficientă o singură clipă nefastă pentru ca întreg norocul tău să se ducă pe apa sâmbetei.

Citește și: Ce haine iei direct pe piele. Materiale și carateristici

3. Rucsacul

Evident, poți căra lucrurile pe munte și într-o sacoșă de rafie, dar ăla este chin, nu drumeție montană. Un rucsac bun înseamnă confort și rezistență în timp. Citește, spre exemplu, cum alegi un rucsac de munte potrivit și cum poți să-l porți fără să te doară spatele, dar și 10 reguli simple care te scapă de bătăi de cap. Cum împachetezi lucrurile în rucsac.

4. Cortul

Cortul este casa ta. Așa cum nu ți-ar plăcea să locuiești într-un bordei în care picură atunci când afară plouă, nici într-un cort de calitate îndoielnicăî nu vrei să stai când vremea nu ține cu tine la altitudine. Iar un cort bun nici măcar nu costă o avere, mai ales dacă găsești și ceva reduceri.

Citește și: Rucsacul nu trebuie să fie mai greu de atât! Care este greutatea ideală, în funcție de corpul tău

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*