Nu poți spune întotdeauna care este diferența între un costum de 1.000 de euro și unul de 1.000 de lei cumpărat pentru nuntă. Însă cu siguranță îți dai seama care este diferența între piesele de echipament de munte de proastă calitate și cele de calitate de top.

Asta nu înseamnă că trebuie să cumperi echipament de munte pentru expediție dacă vrei să-l folosești pentru o drumeție de o zi în miez de vară, la 1.800 de metri altitudine, însă, în majoritatea cazurilor, calitatea unor piese de echipament de munte este esențială.

Unele produse dedicate activităților montane merită fiecare bănuț. Și, evident, unele sunt mai importante decât altele, iar pentru cele dintâi merită să nu te zgârcești niciodată.

Polarul

Winter is coming, ar spune Jon Snow, iar polarul (sau așa-numitul mid-layer) devine o piesă esențială de echipament. Există, însă, polare de bună calitate și polare care se transformă în cârpe după primele spălări. Dacă vrei să vezi cum arată niște produse de top, aruncă un ochi la aceste polare, pentru a-ți face o idee despre caracteristicile pe care ar trebui să le urmărești în cazul unor astfel de produse.

Clăparii de schi

Clăparii de schi sunt „șoferii” care controlează, de fapt, schiurile tale. Dacă nu ți se potrivesc și dacă nu sunt de calitate, nu vei putea controla schiurile după bunul plac, îți vei perfecționa tehnica mult mai greu, iar picioarele te vor durea teribil. Nu cumpăra clăparii de schi de pe internet fără să probezi efectiv într-un magazin perechea pe care ți-o dorești.

Bocancii de munte

Dacă bocancii tăi de munte sunt nepotriviți, drumeția ta va risca să se transforme într-un calvar, iar tu să te simți ca un fachir care cașcă pe cioburi. În plus, astfel de bocanci de munte de calitate sunt o investiție de viitor și te pot ține chiar și 10 ani.

Șosetele

Ne-am obișnuit să ignorăm șosetele atunci când mergem la cumpărături pentru a ne completa echipamentul de munte, însă acestea au un cuvânt greu de spus în privința confortului (inclusiv a celui termic), a eliminării transpirației și a evitării bătăturilor.

Casca de protecție

Indiferent dacă o folosești la schi sau la cățărare, calitatea unei căști de protecție este esențială, iar aceasta vine, de obicei, la pachet cu un preț pe măsură. Fă, însă, un calcul simplu: atunci când nu te lovești în zona capului, nu contează calitatea căștii. Însă nu știi niciodată ce se poate întâmpla, iar în momente riscante, calitatea căștii îți poate salva viața. Este ilogic să cumperi o cască de proastă calitate doar pentru a economisi o sumă oarecare de bani.

Rucsacul

Un rucsac de calitate înseamnă un mare plus de confort în timpul drumeției și de rezistență în timp. Citește, spre exemplu, cum alegi un rucsac de munte potrivit și cum poți să-l porți fără să te doară spatele, dar și 10 reguli simple care te scapă de bătăi de cap. Cum împachetezi lucrurile în rucsac.

Whiskey

Dacă vrei neapărat să bei ceva pe munte (în afară de apă), decât să cari un pet de bere, mai bine mai scoți niște bani din buzunar și bei ceva de calitate. Ce zici?

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*