Dacă s-a lăsat întunericul și ești încă pe traseu, fie nu ți-ai calculat bine timpul și nu ai ajuns încă la destinație, fie ești foarte curios să experimentezi o drumeție pe timp de noapte.

Drumețiile pe timp de noapte nu sunt pentru oricine. Lumina slabă, obstacolele de pe poteci și puțină neatenție pot duce la întâmplări cu totul neplăcute. Ca să nu ajungi într-o astfel de aventură periculoasă, trebuie să îți amintești câteva reguli generale, printre care amintim: alege un traseu pe care oricine din grupul tău de drumeție îl poate parcurge și pornește devreme pe traseu, ca să ajungi la destinație înainte de apus.

Să presupunem că ai respectat regulile și ești un montaniard experimentat, dar care vrea să încerce și aventurile montane nocturne. În cazul acesta, iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare, ca să nu ai o drumeție plină de erori:

Ajustarea vederii

Înainte de a porni pe traseu, vederea trebuie să fie deja obișnuită cu întunericul. Cum facem asta? Cu puțină meditație. Stai relaxat în întuneric, timp de 20-30 de minute, ca ochii tăi să se obișnuiască cu lumina slabă. Totodată, evită să te uiți direct la sursele de lumină, deoarece acestea forțează pupilele să se contracte și diminuează vederea pe timp de noapte.

Niciodată fără frontală

Chiar dacă unele voci, precum Hiking HQ, spun că lumina lunii și stelelor este suficientă pentru a te descurca pe timp de noapte, nu face prostia de a pleca într-o astfel de aventură fără frontală. Dacă nu verifici vremea, s-ar putea să ai o noapte cu lună plină, dar în același timp cu nori și ceață. Și atunci ce faci?

Dacă vrei să fii mai aproape de starea „naturală” de mers pe timp de noapte, Backpacker recomandă lanternele cu lumină roșie sau cu lentile roșii care să filtreze lumina, întrucât vederea umană nocturnă este „compatibilă” cu această culoare și, astfel, ochii se acomodează mai ușor cu trecerea de la lumină la întuneric.

Alege un traseu pe care îl cunoști foarte bine

Evită să faci drumeții nocturne de explorare – prin păduri dese, cu poteci înguste și abrupte. În schimb, alege un traseu care îți este familiar și care nu presupune o dificultate foarte mare. Traseele cunoscute fac drumeția mai sigură și reduc semnificativ șansele de a te rătăci. De asemenea, gândește-te la obiecte care ar putea să te ajute să îți dai seama că ești pe drumul cel bun. De exemplu: după aproximativ o oră de mers, ar trebui să dai de un bolovan imens pe partea dreaptă.

Mergi în grup

Nu e recomandat să te aventurezi pe munte singur nici măcar ziua. Ca să nu mai vorbim de pericolele la care te expui noaptea. Astfel, cu cât sunt mai mulți ochi atenți la drum, cu atât ești mai în siguranță. De asemenea, există mai puține șanse să te rătăcești, iar în cazul în care pățești ceva, vei avea de la cine să primești primul ajutor. În plus, are cine să-ți țină de urât.

Deplasează-te încet

Unora dintre drumeți le place să se mândrească cu viteza și cu distanțele pe care le parcurg atunci când sunt pe munte. Această atitudine nu e deloc potrivită pentru o aventură nocturnă: drumețiile pe timp de noapte nu sunt curse de maraton. Mergi încet, fă multe pauze și încearcă să te „conectezi” cu natura și atmosfera nocturnă. În fapt, ceea ce simți într-o astfel de drumeție este motivul pentru care bați potecile noaptea.

Mai mult tactil și mai puțin vizual

Atunci când îți faci bagajul de drumeție, încearcă să ai o oarecare logică în așezarea lucrurilor, astfel încât, în bezna munților, să știi de unde să scoți tot ce îți trebuie pentru a te instala, fără să folosești lumina și, mai important, fără să te enervezi.

Această aptitudine e utilă în toate drumețiile pe care le faci, mai ales în cazul în care dormi la cabană, alături de alți drumeți. Poți să îți schimbi șosetele, să bei apă și să mergi la toaletă fără să aprinzi lumina, fără să te împiedici de picioarele patului și fără să faci gălăgie.

În rest, în ceea ce privește siguranța drumeților și protejarea mediului, regulile rămân aceleași ca în drumețiile pe timp de zi.

Citește și: Drumețiile montane: patru mari avantaje pentru sănătate

Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

Citește și: 5 reguli de împachetare eficientă a lucrurilor în rucsac

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*