Drumețiile pe timp de iarnă pot fi destul de periculoase pentru cei care nu cunosc traseele pe care se aventurează, mai ales dacă vremea este schimbătoare, iar terenul accidentat. Pentru a evita posibilele riscuri, autoritățile orașului Borșa oferă turiștilor posibilitatea de a fi însoțiți, pe traseele din Munții Pietrosul Rodnei, de ghizi autorizați și salvatori montani.

În încercarea de a-i ajuta pe iubitorii de munte să aibă parte de experiențe plăcute și sigure în Parcul Național Munții Rodnei, Primăria oraşului Borşa a luat mai multe măsuri menite să informeze turiștii asupra traseelor și unităților de cazare și, totodată, să le ofere „prieteni de drumeție” pregătiți pentru orice probleme ar putea apărea pe parcusul aventurilor montane.

Astfel, autoritățile locale au deschis recent un centru de informare turistică, unde se pot afle date actualizate permenent despre condiţiile meteo din Parcul Naţional Munţii Rodnei, precum și despre trasee, zonele care ar putea fi vizitate, cabanele, refugiile, programul de funcţionare a pârtiilor de schi. În plus, cei care care intenţionează să ajungă la Cascada Cailor, situată în Munţii Pietrosul Rodnei, vor putea beneficia, pe durata sezonului de iarnă, de ghizi autorizaţi, puşi la dispoziţie de administraţia locală sau de un membru al echipei Salvamont care-i va însoţi pe traseu.

„Din această iarnă, turiştii care se aventurează spre Cascada Cailor, îndeosebi grupurile organizate vor beneficia de un ghid turistic în funcţie de necesitate sau un membru al echipei Salvamont pe toată durata traseului. Având în vedere că zona e uşor accesibilă pentru cei familiarizaţi cu muntele, traseele marcate, refugiile în caz de pericol, funcţionabile, turiştilor ocazionali care intenţionează să admire cascada am decis să acordăm un ajutor specializat celor mai puţini cunoscători ai muntelui pentru a evita situaţiile neplăcute. Un sejur pe munte trebuie să fie unul cu amintiri plăcute, unul care trebuie să provoace reîntoarcerea în locurile vizitate” a declarat primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş, într-un comunicat de presă.

De ce Munții Pietrosul Rodnei

Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de NE a Munților Rodnei. Cascada se află la altitudinea de 1.300 de metri, iar căderea de apă este de 90 metri, apa rostogolindu-se în trei trepte până la baza versantului. Cascada cunoaşte un punct major de atracţie la venirea primăverii, când debitul apei se află în creştere, ca urmare a topirii zăpezilor la înălţimi de peste 2.000 de metri.

Conform legendei, zona din apropierea cascadei era locul preferat al localnicilor pentru a ţine, din primăvară până în toamnă, hergheliile de cai. Însă aici se găseau și urși, care dădeau târcoale hergheliilor. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, urșii înfometați au venit să îşi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat, dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie. De atunci, localnicii au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor, conform Ropedia.

Legenda și frumusețea cascadei atrag în stațiunea Borșa, anual, mii de turiști români și străini. Probabil acesta este și motivul pentru care autoritățile vor să facă zona, recunoscută pentru turismul de iarnă, cât mai accesibilă și atrăgătoare pentru turiști, prin măsurile adoptate. Cu toate acestea, Serviciul Salvamont Borșa nu a făcut declarații cu privire la disponibilitatea salvatorilor să însoțească turiștii. O posibilă variantă ar fi aceea că numai grupurile organizate și numeroase vor fie acompaniate de salvatori montani. De asemenea, autoritățile nu au precizat nici dacă turiștii trebuie să plătească ghizii pentru a beneficia de îndrumarea lor.

Sfatul primarului: Muntele te respectă dacă și tu îl respecți

Se pare că edilul din Borșa vrea nu numai să sporească numărul de turiști, cât și să promoveze turismul responsabil. În acest sens, priomarul a mai precizat că turiştii care se gândesc să urce în Munţii Pietrosul Rodnei pe durata iernii trebuie să aibă echipamentul corespunzător şi să ţină cont de faptul că, pe munte, vreme se schimbă la intervale scurte de timp.

„Muntele te respectă dacă şi tu ca turist îl respecţi, iar a urca în Pietrosul Rodnei, pe teritoriul Parcului Naţional Munţii Pietrosul Rodnei doar din spirit de aventură e foarte riscant. Culmile montane sfârşesc abrupt, terenul de origine vulcanică e accidentat pe porţiuni întinse, vremea pe durata iernii se schimbă repede, ceaţa şi ninsoarea pot crea probleme celor ce nu cunosc parcul, celor care urca pentru prima dată. Ascensiunea pe durata iernii e recomandată doar celor bine pregătiţi şi numai în condiţii de vizibilitate perfectă, altfel pericolul producerii unor accidente e destul de ridicat, lucru demonstrat de-a lungul anilor în situaţii ce au necesitat intervenţia Salvamontului şi Jandarmilor montani pentru salvarea celor blocaţi pe munte”, a mai spus Sorin Timiş.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*