Drumeție ușoară vs drumeție de câteva zile? De multe ori ai de ales între a pleca într-o drumeție de o zi, pe un traseu ușor, alături de prieteni neexperimentați, și a pleca într-o drumeție de câteva zile, pe un traseu lung și mult mai dificil. Ambele variante presupun o serie de pregătiri specifice, însă mulți dintre montaniarzii începători se întreabă care ar fi acestea.

Să vedem…

  1. Echipamentul

Drumeție „light”. Într-o drumeție ușoară, atenția pe care trebuie să o acorzi echipamentului este la fel de mare, deoarece, pe munte, echipamentul de calitate poate face diferența dintre o „expediție” reușită și o accidentare urâtă. Bocancii sau ghetele de munte sunt la fel de importanți, indiferent dacă mergi într-o drumeție de o zi sau într-una de mai multe zile, pe un traseu dificil. Cu toate acestea, într-o drumeție ușoară, de o zi, ai putea avea nevoie de mai puține lucruri decât într-o drumeție de trei-patru zile, așa că unul dintre aceste rucscuri bărbătești ar putea fi suficient. De asemenea, dacă vrei să campezi într-o poieniță aflată la mică altitudine, aproape de civilizație, și ești sigur că vremea va fi frumoasă, nu trebuie să ai un cort de expediție, ci ar putea fi suficient un astfel de cort de camping.

Drumeție lungă și dificilă. Evident, pentru o drumeție de lungă turată, vei avea nevoie de un cort de munte, deoarece, chiar dacă prognoza meteo se anunță favorabilă, vremea este capricioasă la munte și nu te poți „prezenta” la altitudine cu un cort de plajă. În plus, regula celor trei straturi de haine devine obligatorie, în special primăvara și vara. Vei avea nevoie și de câteva haine de schimb, precum mai multe perechi de șosete.

2. Paradoxul bagajului

Drumeție ușoară. În mod paradoxal, într-o drumeție ușoară îți permiți să cari mai multe lucruri decât într-o drumeție dificilă, pentru că nu te afli sub presiunea distanței și a efortului foarte intens și de lungă durată pe care îl depui.

Drumeție lungă și dificilă. Iar același paradox te va face să fii mult mai atent atunci când alegi lucrurile pe care le pui în rucsac. Nu vrei vrea să cari o butelie portabilă, o sticlă de pălincă și tot felul de ustensile care-ți fac viața ușoară într-un camping. Dipotrivă, vei fi și mai atent la echipamentul de munte, deoarece vei vrea să fie cât mai ușor, iar calitatea și greutatea redusă se traduce, de obicei, printr-un preț mai ridicat la raft sau în magazinele online.

3. Pregătirea fizică și mentală

Drumeție ușoară. Pentru o drumeție lejeră de o zi nu trebuie să fii în mare formă fizică și nici să ai un psihic de fier. Ar trebui să fie suficient să te fi mișcat, măcar din când în când, prin natură și să fi alergat, în ritm lejer, de două ori pe săptămână.

Drumeție dificilă. Pentru o drumeție dificilă, de câteva zile, ai nevoie de o formă fizică bună și de o pregătire mentală superioară. În decurs de câteva zile, multe s epot întâmpla la munte, iar vremea estel, după cum spuneam, plină de capricii, așa că trebuie să fii pregătit să desfaci și să împachetezi cortul pe ploaie, să te uzi, să cazi, să mergi prin ploaie și să reziști distanței și timpului pe care îl petreci astfel. Atenție, însă! Nu confunda rezistența și pregătirea mentală cu încăpățânarea. Dacă lucrurile tind să scape de sub control, te afătuim să abandonezi drumeția. Mai bine vorbești la o bere despre cum ai abandonat-o decât să te culeagă salvamontiștii din cine știe ce râpă.

4. Hrana

Drumeție ușoară. Lipsa presiunii cu privire la greutatea bagajului te poate lăsa să iei cu tine și tot felul de „artificii” culinare. Practic, iei cu tine ce te face fericit, chiar dacă va cântări mai greu în rucsac. Și nu uita de dulciuri!

Drumeție de lungă durată. Obsesia pentru greutatea bagajului te va face să selectezi cu mult mai multă atenție alimentele pe care le iei cu tine pe munte. Ai nevoie de toate substanțele nutritive, inclusiv de proteine, așa cătrebuie să iei acele alimente uscate, care cântăresc puțin, dar care te satură și îți oferă energia necesară să duci drumeția la bun sfârșit.

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*