Două primării din Vâlcea se luptă în instanţă pentru Pârtia Transalpina din judeţ.

Edilii nu sunt interesați doar de domeniul de 300 de hectare, cu pârtii şi telegondolă, ci, mai ales, de taxele pe care le vor colecta de la patronii din zonă. Cu toate acestea, complexul nu este terminat, deoarece autorităţile au oprit finanţarea, conform Digi 24.

Procesul în acest caz a fost deschis în 2013. În timp ce primarul din Vaideeni susține că domeniul aparține localităţii din 1945, primarul din Voineasa declară că la vremea respectivă s-a făcut o ilegalitate prin retrocedarea versantului către administraţia din Vaideeni.

Construcţia staţiunii Transalpina a început în urmă cu trei ani în urma unui parteneriat între Consiliul Judeţean Vâlcea şi cele două comune. Constructorul pârtiei a executat deja 93 % din lucrări, dar cu bani împrumutaţi de la bănci. Firma mai are de încasat de la stat 11 milioane de euro.

Primăriile care îşi dispută complexul schiabil sunt de o parte şi de cealaltă a muntelui. În anul 1990, terenul a fost retrocedat comunei Vaideeni, care l-a cerut în instanţă şi acum are acte de proprietate asupra lui. Acum un an, edilii din Voineasa au dat în judecată pe cei din Vaideeni, pe motiv că retrocedarea a fost ilegală.

„Eu am cerut anularea hotărârii prefectului prin care golul alpin Bora a fost dat într-un mod abuziv Primariei Vaideeni (…) și care niciodată nu a avut proprietăți acolo. Primarul spune ca au fost împroprietăriți în 45, e o minciună. Nu e adevărat!”, spune primarul din Voineasa,Gheorghe Stanciu, conform sursei citate.

„Tocmai asta este pentru dânșii marea atracție. Taxele și impozitele care vor veni după aceea, când se va da în folosință la capacitatea maxima aceasta stațiune”, susține, însă, viceprimarul din Vaideeni, Doina Diaconescu.

 

   Citește și: Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort, omologat de FIS

 

   Citește și: Cabanierii de pe Transalpina cer despăgubiri Companiei Naționale de Drumuri

 

   Citește și: Transalpina: unul dintre cele mai vechi drumuri din Europa, construit de legiunile romane

 

Comments

comments

One Response

  1. Radu Mititean

    Articolul nu are logica. Din articol rezulta ca s-a retrocedat catre comuna Vaideeni o pasune, ca proprietate privata a comunei respective, si ca acea improprietarire e contestata de comuna Voineasa. Dar nu rezulta ca ar fi un litigiu privind delimitarea celor doua comune. Taxele si impozitele se platesc in functie de in ce unitate administrativ-teritoriala se afla terenul, nu cine e proprietarul. Si in judetul CLuj sunt o gramada de pasuni si paduri proprietate privata a unor comune din jud. Alba dar asta nu inseamna ca cele comune pot incasa impozite sau pot emite autorizatii de construie etc. ca in calitate de proprietar nu au nicio competenta pe linia asta… Asa ca articolul e un mare semn de intrebare….

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*