Dor Geta Popescu, o alpinistă de numai 12 ani, din Râșnov, vrea să devină prima alpinistă din lume și, totodată, și cea mai tânără, care să parcursă circuitele 7 Volcanoes și 7 Summits. Cea mai recentă reușită a Getei, în cadrul proiectelor, este ascensiunea din 16 iulie, pe Vârful Uhuru, Kilimanjaro.

Până va împlini 14 ani (în 2017), Dor Geta Popescu vrea să încheie circuitele 7 Volcanoes și 7 Summits. În caz de reușită, Geta va doborî recordul pe 7 Volcanoes al surorii sale, Crina Coco Popescu, precum și recordul pe 7 Summits al Samanthei Larson.

Până în prezent, Geta și-a bifat de pe listă Vârful Damavand, de 5.671 de metri, cucerit în august 2014, și Vârful Uhuru, de 5.895 de metri, cucerit în această lună.

„Joi, 16 iulie, 10.15 ora Tanzaniei, Dor Geta Popescu – sportivă a Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă – a atins Uhuru Peak, 5.895 m – Kilimanjaro, cel mai înalt vârf al continentului african. În vârstă de 12 ani şi o lună, Geta este cea mai tânără româncă ce reuşeşte acest lucru, devansându-le pe Alexandra Marcu şi Crina Coco Popescu”, se arată în comunicatul Clubului Montan Altitudine din Râșnov.

În august, Dor Geta Popescu va încerca realizarea unui record european de vârstă pe muntele Elbrus, care este simultan cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Europa.

Pe lângă Elbrus, în acest an, Geta va mai merge pe Ojos del Salado și Aconcagua. În imaginile de mai jos aveți planul de expediție pentru cele două circuite:

Slide10

 

 

 

 

 

 

 

 

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov (înfiinţat de tatăl ei), este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă.

Geta a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri), din Turcia, al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei. Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei.

Mai multe informații despre Dor Geta Popescu aveți AICI.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*