Organismul uman este alcătuit într-o proporție mare (65%) din apă, motiv pentru care neglijarea unei hidratări corespunzătoare poate avea consecințe grave asupra sănătății. Dacă nu consumaţi suficienţă apă în timpul unei activități de anduranță, puteți risca să vă deshidratați. Iar de aici decurg alte probleme.

Atunci când vă decideţi să plecaţi într-o drumeţie, asiguraţi-vă, de multe ori, că vremea ţine cu voi şi că pe traseu există/nu există izvoare sau surse de apă. Deshidratarea o să vă strice, cel mai probabil, drumeţia.

Ce beneficii aveți dacă vă hidratați corect?

O hidratare corectă vă oferă posibilitatea să faceţi efort fizic pe o durata mai lungă de timp, să ardeți mai multe calorii și să căpătați mai multă energie.

Deshidratarea apare în momentul în care simțiți că vă este sete. În acest prim stadiu, situația nu este alarmantă, dar se poate agrava dacă nu acționați. Problemele adevărate apar când aveți următoarele simptome: gura uscată, scăderea energiei, crampe, dureri de cap și greață.

Tratamentul este simplu: beți apă până simțiți că organismul își revine!

Cum este recomandat să vă hidratați în timpul unor exerciții sau activități de anduranță?

  • Beți apă cu două ore înainte de începerea exercițiilor.
  • Beți apă des.
  • Beți băuturi energizante, cu măsură, pentru a restabili nivelul de carbohidrați și electroliți din organism.
  • Beți apă după terminarea exercițiilor pentru ca nivelul de lichide din organism să revină la normal.
  • Țineți-vă aproape sursele de apă. Dacă sunteți într-o drumeție pe munte, nu vă lăsați sticla de apă în cort, pe principiul „mergem o oră şi ne întoarcem, nu avem nevoie de apă pentru atât de puţin timp”. Ea trebuie să fie în permanență cu voi.

Hidratarea în exces

Cu toate că hidratarea în exces apare foarte rar, în special la atleți și maratoniști, este bine să ținem cont de ea. Reversul deshidratării poartă numele de hiponatremie și cauzează diluarea nivelului de sodiu din sânge, care la rândul său afectează funcțiile celulelor, conform REI.

Hidratarea în exces poate fi evitată prin mai multe modalități. Încercați să nu beți mai mult decât transpirați și consumați apă în timpul exercițiilor sau activităților de anduranță.

Ce alimente vă mai ajută la hidratare în afară de apă?

Apa este cea mai bună sursă de hidratare, dar puteți consuma și anumite fructe și legume. Printre ele se numără: pepenele galben şi roşu, fructele de pădure, grapefruiteul, bananele, broccoli, ţelina, castraveţii, ardeii, dovleceii, spanacul, salata verde, roşiile, varza, conopida, potrivit semneletimpului.ro. Încercaţi să luaţi, în drumeţii, câteva dintre ele.

Citește și: Cum afectează fumatul performanțele sportivilor de anduranță

Citește și: Sfaturi de igienă pe munte – a noastră și a mediului înconjurător

Citește și: Efectele alcoolului asupra sportivilor de anduranță

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*