La marginea orașului Bușteni, în apropiere de Căminul Alpin, se defrișează în voie. O anchetă a scos la iveală că autoritățile au păreri divergente despre rostul a două terenuri și administrarea pădurilor aferente. 

O anchetă desfășurată, la finalul anului trecut, de către autorul blogului Un Bolovan a scos la iveală mai multe inadvertențe în domeniul defrișărilor. În cazul de față, aproape un hectar de pădure, care, după unele instituții publice, ar fi inclus în Parcul Natural Bucegi, a fost defrișat, iar altul așteaptă să fie ”curățat” de copaci.

Pentru a descoperi legalitatea tăierilor forestiere, autorul blogului a făcut mai multe adrese către autoritățile statului, știind că în PUG-ul oraşului Bușteni din 2008, terenurile a fost încadrate ca ”proprietate publică de interes național”.

Cum au răspuns autoritățile?

Ministerul Mediului a susținut că defrișările s-au executat ilegal. Mai mult, Garda de Mediu din cadrul Ministerului a răspuns că suprafața se află în perimetrul Parcului Național Bucegi.

Romsilva nu a vrut să ofere informații, invocând lipsa semnăturii electronice din sesizarea făcută.

ITRSV Ploieşti a susținut că terenurile au fost încadrat ca “vegetație din afara fondului forestier” şi că proprietarii au dreptul să decidă ce vor face cu masa lemnoasă.

ITRSV București a transmis că terenurile au fost scose din circuitul silvic în 2004, pentru construirea a două hanuri, dar fără defrișarea zonei.

Interesant este însă către cine au fost direcționate cele doră terenuri din apropierea Căminului Alpin: două firme care se ocupă cu exploatarea lemnului și al căror administrator este chiar un membru Romsilva. Mai mult, autorul anchetei a mai arătat și că parcele din terenul ce urmează a fi defrișat au fost scoase la vânzare pe un site de anunțuri. Mai multe puteți citi AICI.

 Citește și: Pădurea din Parcul Național Retezat, lemn de foc pentru austrieci

 

 Citește și: Pădurile, în pericol. Doi parlamentari vor să legalizeze ”Marea defrișare”

 

 Citește și: Uciși bucată cu bucată. Dar avem o propunere!

 

Comments

comments

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*