Probabil te întrebi: unde a dispărut vara și când am ajuns iar în punctul în care începem să ne întrebăm unde facem Revelionul?

Păi, vara a trecut, iar în locul ei a venit, de două luni bune, ceea ce savanții numesc „toamnă”. Iar totul pare să se fi schimbat, în afară, poate, de faptul că poți purta și acum așa ceva, la fel cum puteai purta și astă vară.

Vorba poeților: csf ncsf.

Iar dacă n-ai mai fost pe munte de astă-vară, vei avea un șoc, de aceea ne-am gândit să-ți facem mai ușoară tranziția de la cald la frig.

Cum te îmbraci?

Despre cum te îmbraci pe munte toamna, am scris AICI. Este esențial să te îmbraci corespunzător și să-ți fie cald. Dacă ți-e frig vara pe munte, poți să răcești. Dacă ți-e frig toamna pe munte și te mai și prinde noaptea pe-afară, la temperaturi sub zero grade Celsius, viața ta e în pericol.

Urmărește prognoza meteo

Înainte să pleci în drumeție, urmărește prognoza meteo. Și chiar dacă nu-ți spune la meteo c-o să plouă, ia cu tine o jachetă impermeabilă. La munte, după cum bine știi, vremea e schimbătoare. Iar dacă la meteo spune c-o să plouă, fii sigur c-o să plouă. Aici nu mai există niciun dubiu.

Nu uita căd acă vrei să-ți fie cald, trebuie să ai pielea uscată. De asemenea, dacă se anunță precipitații la mare altitudine, te poți aștepta să și ningă, deci bocancii de munte și regula celor trei straturi de haine devin obligatorii.

Citește și: Ultima revelație a iubitorilor de munte. Ce înseamnă confortul la aer curat

„Joacă” la siguranță

Când pregătești rucsacul, nu uita acele piese de echipament care joacă un rol important în siguranța ta, dincolo de haine. Un briceag, o trusă de prim ajutor, un fluier, încălzitoare de mâini și, evident, o lanternă frontală.

Planifică traseul cu atenție

Atenția sporită în planificarea traseului e mai importantă decât vara. Nu pleca „la plesneală”, ci asigură-te că știi la ce să te aștepți și adaptează durata și distanța drumeției la niște condiții mai dificile decât ai fi avut parte în timpul verii. Știm, spunem lucruri de bun simț, însă multă lume uită că vara este, efectiv și din diferite motive, mai ușor să parcurgi un traseu pe munte decât iarna.

Înainte să pleci pe munte, spune familiei sau unor prieteni apropiați care este traseul pe care-l vei parcurge, astfel ca, dacă nu dai un semn până la un anumit moment stabilit de tine, aceștia să poată suna la Salvamont, iar salvamontiștii să-ți poată veni în ajutor.

Ah, foarte important! Un traseu de o zi pe timp de vară nu este același lucru cu un traseu de o zi pe timp de toamnă. Nu uita că zilele sunt mai scurte și planifică drumeția în consecință.

Nu vă îndepărtați unii de ceilalți

Dacă mergeți în grup pe munte, păstrați grupul compact și nu vă îndepărtați unii de alții. Iar dacă unul dintre voi vrea să meargă puțin mai repede, este esențial să se oprească de îndată de traseul devine interpretabil (fie marcajul nu este suficient de vizibil, fie ajunge într-un loc unde poteca se bifurcă). De ce? Pentru că, altfel, drumețul din față ar putea s-o ia la stânga, în timp ce drumeții din spate ar putea s-o ia la dreapta, iar asta ar face regăsirea foarte complicată.

Nu e de glumă. Noi am pățit.

Nu e deloc greșit să te întorci din drum

De fapt, dacă simți că ceva nu este în regulă, că vremea ți-ar putea face surprize foarte neplăcute, pentru care nu te simți pregătit, sau, pur și simplu, ai tu în ziua aia un „feeling” ciudat, întoarce-te. Te poți simți bine și-n orașul de la poalele muntelui, nu trebuie să-ți pui viața în pericol sau să insiști să-ți transformi weekendul într-o amintire foarte neplăcută.

Citește și: De ce le-a fost frică montaniarzilor, de-a lungul timpului. TOPUL fricilor, mărturisite de prietenii iubitori de munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*