De bine, de rău, se poate schia pe unele pârtii din țară, așa că iubitorii de „derdeluș” au dat năvală, cu placa sau cu schiurile în picioare, și se distrează de minune în weekenduri, la aer curat.

Unii se distrează până la finalul zilei și chiar și-n zilele următoare, în timp ce alții se accidentează. Și nu doar pentru că n-ar ști să schieze sau să se dea cu placa.

Pentru că vrem să fie bine „la toată lumea”, vorbea ceea, am enumerat, mai jos, de ce te accidentezi pe pârtie. Acestea sunt cele mai frecvente cauze:

Nu te-ai încălzit deloc

Indiferent cât de bine știi să schiezi sau să te dai cu placa, trebuie să te încălzești puțin înainte de a te arunca pe pârtie și de a performa la capacitate maximă. Altfel, te pasc niște întnderi musculare de toată „frumusețea”.

Te-ai încălzit. Cu alcool

Consumul de alcool la altitudini de peste 1.850 de metri te îmbată mai repede și face organismul să nu mai răspundă corespunzător la temperaturi sun zero grade Celsius sau când te afli în alunecare. Așa că nu exagera cu vinul fiert de la capătul pârtiei și, dacă simți c-ai băut prea mult, fii înțelept și renunță la schiat.

Nu porți echipamentul potrivit

Când legăturile sunt prea strânse sau prea largi, echipamentul în mărimea nepotrivită sau folosit pe teren nepotrivit, accidentările pot fi serioase. Cel mai bine e să-ți folosești propriul echipament sau, când închiriezi, să fii cât se poate de selectiv. Dacă personalul magazinului cu echipament nu te întreabă ce înălțime, greutate și abilități ai, ar trebui să te gândești la alt magazin de închiriere. În plus, și hainele pe care le porți sunt foarte importante pentru confortul tău, pentru mobilitate și pentru libertatea de mișcare. Una este să schiezi în blugi și cu totul altceva este să porți astfel de pantaloni de schi, are te ajută să te miști în voie, lasă pielea să respire și păstrează un confort termic optim la nivelul pielii.

Nu porți echipament de protecție

Un studiu publicat în Journal of American Medical Association a evidențiat că purtarea unei căști la schi scade cu 60% riscul de traumatism cranian, cu 53% riscul de contuzii și fracturi și cu 57% riscul de traumatisme severe. Ah, nu uita: fiecare sport presupune o protecție specifică, ceea ce înseamnă că trebuie să îți iei o cască din categoria de echipament a sportului pe care îl practici. N-ai ce căuta la schi cu o cască de bicicletă pe cap.

N-ai tonus muscular

Cu cât ești mai inactiv, din punct de vedere sportiv, cu atât crește riscul accidentărilor. Evident, le poți evita schiind ușor, fără să „dai totul” pe pârtie și încercând să faci totul în funcție de posibilitățile tale reale. Sau poți să-ți dezvolți un obicei din a face sport măcar 20 de minute pe zi, în orice perioadă a anului. La anul, vei simți diferența.

Nu te hidratezi, nu faci pauze

Dacă te-ai dus pe pârtie ca să-și scoți fiecare bănuț investit în schiuri și în skipass, avem o veste mai puțin bună pentru tine: te-ai putea suprasolicita, iar accidentările apar mai ales când ești obosit. Nu mai vorbim despre întinderi musculare, de ligamente etc. În plus, consumă cât mai multe lichide, chiar și după ce dai schiurile jos din picioare, nu doar în pauzele de hidratare din timpul schiatului.

Nu ai echilibru

Apropo de oboseală: după ce musculatura obosește, activitatea ei este suplinită de ligamente, care au rolul de a menține stabilitatea corpului. Dacă ești obosit, iar ligamentele tale sunt suprasolicitate, orice căzătură sau mișcare greșită îți poate cauza probleme serioase.

Ești mult prea curajos

Curajul vine, probabil, din convingerea că suntem mai buni decât în realitate, așa că încercăm mișcări noi, viteze mai mari și nu mai anticipăm corect pericolul.

Nu știi să cazi

Multe accidentări au loc în timpul căzăturilor, dacă persoana care cade nu știe să cadă. În multe sporturi, precum Judo sau lupte, se predă „școala căderii”, însă aplicabilitatea ei este limitată atunci când cazi din iteză, cu schiurile în picioare. Ceamai simplă metodă prin care poți încerca să eviți o accidentare când prinzi viteză și-ți pierzi controlul este să te ghemuiești. Vei avea o căzătură mai ușoară și, cumva, mai controlată.

Nu respecți niște reguli simple de bună-purtare

Dacă te-ai oprit oriunde pe pârtie și cineva coboară, asigură-te că nu încurci pe nimeni. Înainte să îți începi coborârea, asigură-te că nu se avântă pe pârtie altcineva din spatele tău. Alege nivelul pârtiei în funcție de experiența pe care o ai, ca să poți avea controlul asupra mișcărilor, să te poți opri sau să îi poți ocoli pe alții la nevoie. Toate acestea te pot ajuta să nu te accidentezi și să nu-i accidentezi pe alții.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*