Acum avem telefoane inteligente, iar GPS-ul nu mai reprezintă un accesoriu pentru care ar trebui să-ți vinzi un rinichi, așa că montaniarzii care merg pe munte cu harta la purtător par să fi devenit niște hipsteri demodați. Cu toate acestea, în situații de urgență, nu telefonul mobil și hărțile pe care le-ai descărcat de pe net te vor scoate la liman, ci harta și busola. Dacă știi să le folosești!

Asta nu te vom învăța noi, dar avem câteva argumente pentru care ar trebui să te înscrii la un curs de orientare turistică, să te învețe alții:

  1. Previi situațiile în care te rătăcești

Evident, nu? Chiar dacă un traseu este bine marcat, se întâmplă, uneori, să pierzi din vedere marcajul, iar posibilitatea de a te rătăci este reală. Ți se poate întâmpla dacă te avânți puțin în pădure să-ți faci nevoile și nu mai știi să te întorci. Ți se poate întâmpla din cauza ploii sau a ceții și nu mai vorbim despre situațiile în care traseul NU este bine marcat. Cu astfel de situații s-au confruntat chiar și montaniarzi experimentați, așa că nu ai nicio garanție că vei fi scutit pe vecie de o rătăcire pe cărări de munte.

2. Îți lărgești orizonturile aventuriere

Deși nu îți recomandăm să mergi pe trasee nemarcate, dacă ești un montaniard cu experiență vei fi tentat, uneori, să faci asta. Dacă știi să te orientezi în „offline”, ai șansa de a-ți lărgi orizonturile aventuriere, fără să suni la Salvamont să te culeagă pe bâjbâite dintr-un loc pe care nu-l recunoști.

Citește și: Cele 6 mari avantaje ale dormitului la cort pentru sănătatea ta

3. Pentru siguranța ta atunci cânt tehnologia te trădează

Acesta ar fi, de fapt, principalul motiv pentru care ar trebui să te înscrii la un curs de orientare turistică. Oricât de modern este aparatul tău GPS sau telefonul tău mobil, bateriile pot să moară, în special la temperaturi extreme, iar dispozitivele electronice se strică la un moment dat. Iar dacă se strică atunci când tu ești pe coclauri și ai mai mare nevoie de ele, atunci harta și busola te pot scoate din încurcătură.

PONTURI:

  1. Este alegerea ta cât de complicată trebuie să fie busola pe care o folosești. Ce trebuie să știi este, însă, faptul că o astfel de busolă costă doar cât o bere scumpă de la un brand bizar.
  2. Dacă vrei să cumperi o hartă detaliată a unei anumite zone montane și nu știi unde o găsești și nici cât de actualizată este, îți recomandăm aceste hărți de drumeție, pe care, dacă le păstrezi bine, le poți lăsa moștenire copiilor, cu condiția să rămână de actualitate.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*