Toată lumea îți recomandă să porți pe munte haine care se usucă foarte repede, însă un amic ne-a întrebat recent: „de ce să dau bani pe astfel de haine, când pot să iau orice tricou din dulap? Merg pe munte dimineața ți mă întorc seara, deci nu cred că merită investiția”.

Tu ce zici, merită? Hai să vedem…

Caracteristicile de care depinde timpul de uscare a hainelor

Materialul

Unele materiale sunt hidrofile, în timp ce altele sunt hidrofobe. Materialele hidrofile se comportă ca un burete, absorb apa și se usucă foarte greu. Un exemplu de astfel de material este bumbacul. Materialele hidrofobe rezistă la umezeală, absorb foarte puțină apă și se usucă foarte repede. Un exemplu de astfel de material este poliesterul, iar aici găsești câteva exemple de polare din poliester.

Densitatea materialului

Timpul de uscare a hainelor depinde, în primul rând, de cantitatea de apă pe care o absorb. Cu cât articolul vestimentar absoarbe mai multă apă, cu atât se va usca mai greu. În general, materialul subțire se va usca repede, iar materialul gros se va usca mai greu. Cu toate acestea, ai nevoie de materiale mai groase la temperaturi scăzute. Din fericire, există și piese de echipament mai subțiri care se usucă foarte rapid și păstrează o temperatură optimă la nivelul corpului.

Citește și: Pantofii de alergare montană, potriviți pentru drumeție? Ce trebuie să știi

Timpul de uscare a hainelor are impact asupra…

Pierderii de căldură

Când mergi în drumeție, alternezi efortul intens (te afli în urcare) cu efortul mai puțin intens sau cu lipsa efortului (cobori sau te odihnești). În timpul efortului intens, transpiri intens, iar hainele tale, în special primul strat, se îmbib cu transpirație. Hainele ude contribuie la pierderea căldurii de la nivelul pielii, iar tu vei simți senzația de răceală mult mai repede decât dacă ai purta haine uscate. În consecință, organismul tău ar putea pierde suficientă căldură încât să-ți pună viața în pericol prin hipotermie la temperaturi scăzute sau să simți un mare disconfort atunci când afară este răcoare (pe munte, deseori este răcoare, ca să vezi!…) sau vânt, iar tu te odihnești și mănânci la umbra unui copac.

Confortului

Hainele care se află în contact cu pielea sunt ude, gradul de frecare dintre ele și piele crește, fapt ce cauzează disconfort, în special în zona inghinală, la subraț și la umeri, pe care ții rucsacul. Mulți drumeți au probleme în zona inghinală și suferă iritații din cauza transpirației și a materialului din care este confecționată leneria intimă.

Greutății hainelor

Hainele transpirate sunt mai grele decât hainele ucate. Nu uita că un bărbat adult elimină prin piele, în general, între 0,5 și 1 litru de transpirație pe oră, iar dacă hainele nu se usucă suficient de repede, toată această greutate se va transfera în greutatea pe care o porți efectiv pe tine. Pe un traseu de o singură zi, dar foarte dificil, aceste kilograme în plus contează.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre hidratare în timpul drumețiilor montane

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*