De ce ar trebui să porți haine din lână Merino atunci când mergi pe munte? Am intrat, recent, într-un magazin de echipamente montane și am auzit cum un client l-a întrebat pe vânzător: „de ce lână Merino? Care-i faza cu materialul ăsta? Nu m-am orientat niciodată după acest criteriu când am cumpărat haine de munte și merg destul de des în drumeții de vreo patru ani”.

O întrebare legitimă care ne-a oferit, astfel, o idee de articol. Suntem ferm convinți că nu este singura persoană care se întreabă de ce se face atâta tam-tam cu lâna Merino. E mai călduroasă? E mai rezistenta? E ifetină și bună? Care-i treaba?

Să vedem…

Drumețiile montane, fără să mai vorbim de alpinism, sunt o activitate fizică intensă, care necesită echipamente de calitate, cu rolul de a-ți asigura confortul optim în diferite tipuri de condiții. Astfel, performanța unei piese vestimentare din echipamentul tău de munte depinde foarte mult de materialul din care este confecționată. Cele mai des întâlnite materiale pentru hainele de munte sunt poliesterul, lâna Merino și alte fibre sintetice.

Ce tipuri de haine sunt confecționate din lână Merino

Lâna Merino este folosită în special pentru fabricarea primului strat de haine (îmbrăcămintea de corp), pentru confecționarea șosetelor, dar poate fi folosită și pentru fabricarea stratului intermediar, precum polarul. Lâna Merino lasă pielea să respire, reglează temperatura la nivelul pielii, nu duce la apariția unui miros neplăcut (nu „se împute” de la transpirație) și nu generează senzația de mâncărime la nivelul pielii. În plus, lâna Merino nu este dedicată doar sezonului rece, ci și drumețiilor din timpul verii, deoarece țesătura poate fi subțire, oferind un confort ideal în timpul drumețiilor din această perioadă.

Iată și câteva exemple de piese de îmbrăcăminte de corp confecționate din lână Merino.

De unde provine lâna Merino

Lâna Merino este un material 100% natural și provine de la una dintre cele mai vechi rase de oi: oaia Merino. Aceasta ăși are originea, cel mai probabil, în nordul Africii, însă, în prezent, este crescută în multe țări din lume, de pe toate continentele. Cu toate acestea, oaia Merino australiană este considerată ca fiind „producătoarea” celei mai fine lâne Merino, datorită climatului, aerului și hranei de pe acel continent. Spre deosebire de lâna normală, lâna Merino nu generează mâncărimi și iritații la nivelul pielii, deoarece fibrele sale ultrafine măsoară doar 24 de microni în diametru (prin comparație, un fir de păr uman măsoară, în medie, 100 de microni în diametru). Astfel, hainele din lână Merino sunt perfecte pentru a fi purtate în contact cu pielea.

Citește și: De ce ar trebui să porți pe munte haine care se usucă foarte repede, chiar și în drumețiile de o singură zi

Gradele de finețe ale lânei Merino

Hainele care sunt confecționate din lână Merino cu fire mai subțiri de 19,5 microni în diametru sunt potrivite pentru a fi purtate în contact direct cu pielea. Fibrele cu diametrul mai mare de 19,5 sunt potrivite pentru confecționarea polarelor, pentru a evita contactul direct cu zonele mai sensibile ale pielii.

Astfel, avem:

  • fibre cu diametrul de 17,5 microni (sau mai mic) – lână Merino ultrafină
  • fibre cu diametrul între 17,5 și 18,5 microni – lână Merino foarte fină
  • fibre cu diametrul între 18,5 și 19,5 microni – lână Merino fină
  • fibre cu diametrul între 19,5 și 22,5 microni – lână Merino de finețe medie
  • fibre cu diametrul între 22,5 și 24 microni – lână Merino groasă

Citește și: Pantofii de alergare montană, potriviți pentru drumeție? Ce trebuie să știi

8 motive pentru care ar trebui să porți lână Merino

  1. Reglează temperatura corpului

Lâna Merino pare, cumva, rodul unei tehnologii naturale avansate, deoarece fibra este formată dintr-o cuticulă (stratul superior), care este hidrofobă (respinge apa) și de un nucleu, un fel de strat interior de-a lungul fibrei, care este hidrofil (absoarbe apa). Astfel, lâna Merino poate absorbi umezeală în proporție de până la 33% din greutatea sa, însă nu vei simți acea umezeală în contact cu pielea, deoarece este transferată către stratul interior al fibrei, iar pielea rămâne uscată.

Atunci când vorbim despre temperatura de la nivelul pielii, aceasta este influențată de umezeala dintre piele și primul strat de haine. Conductibilitatea termică a apei este de 25 de ori mai mare decât cea a aerului, scriu cei de la besthiking.net, așa că, atunci când ești transpirat, pierzi căldură mult mai repede decât atunci când pielea este uscată. Hainele din lână Merino păstrează, însă, conductibilitatea termică la nivelul conductibilității termice a aerului, iar ție îți va fi cald pe vreme rece.

2. Suprafața

Hainele din lână Merino sunt moi, plăcute la atingere și foarte confortabile în contact cu pielea.

3. Rezistența la mirosuri neplăcute

Deoarece lâna Merino conține lanolină, un fel de ceară naturală, foarte rezistentă la mirosurile neplăcute, spre deosebire de poliester. În plus, lanolina are proprietăți antibacteriene și elimină, astfel, bacteriile cauzatoare de mirosuri neplăcute. Prin urmare, dacă nu vrei să miroși în ultimul hal după câteva zile de drumeție, lâna Merino este pentru tine.

4. Absoarbe umezeala

După cum scriam mai sus, lâna Merino absoarbe umezeala de la nielul pielii și o transferă cătreurmătoul strat de haine. În plus, lâna Merino se usucă destul de repede și, în orice caz, mult mai repede decât bumbacul. Cu toate acestea, hainele din lână Merino absorb mai multă umezeală decât poliesterul (care absoarbe umezeală în proporție de aproximativ 0,4% din greutatea sa).

5. Respirabilitatea

Deoarece lâna Merino are o textură relativ poroasă, ea oferă o respirabilitate excelentă la nivelul pielii. Cu toate acestea, respirabilitatea depinde, evident, de densitatea materialului. Prin urmare, un tricou cu o densitate de 150g/m2 lasă pielea să respire mai bine decât un tricou cu densitatea de 250g/m2.

6. Este antialergenica

Alergiile la lâna Merino sunt estrem de rare, spre deosebire de cele cauzate de fibrele sintetice.

7. Rezistentă la electricitatea statică

Deoarece lâna Merino absoarbe umezeala, ea rareori generează electricitate statică, precum o face poliesterul.

8. Protecție față de razele solare

Un fapt mai puțin cunoscut: hainele din lână Merino oferă protecție față de întreg spectrul razelor ultraviolete, spre deosebire de alte materiale, care trebuie tratate special pentru a oferi acest lucru.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre hidratare în timpul drumețiilor montane

Dezavantajele lânei Merino

Evident, nimic nu este perfect, iar lâna Merino are și ea dezavantajele sale, care se transformă în avantaje pentru poliester:

  1. Prețul

Hainele din lână Merino tind să fie ceva mai scumpe și ceva mai puțin rezistente decât hainele din materiale sintetice, precum poliesterul.

2. Greutatea

Lâna Merino este mai grea decât poliesterul, mai ales dacă s-a îmbibat de umezeală. Acest aspect nu reprezintă o problemă în cazul stratului de bază, care este oricum mult prea ușor, dar poate deveni o problemă în cazul polarelor, care sunt, de obicei, mai grele decât îmbrăcămintea de corp.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*