De ce am nevoie pe munte ca să fiu ușor și rapid? Sigur te-ai întrebat cel puțin o dată care este secretul unui rucsac mai ușor, care să te ajute să te deplasezi mai repede și pe distanțe mai mari.

Aceeași întrebare și-au pus-o și cei de la outsideonline.com, care au hotărât să afle părerea unui expert. L-au și găsit: este Steve House, ghid, autor, ambasador Patagonia și fondator al Programului Alpine Mentors.

Iar dacă „CV”-ul său nu vă convinge, House și partenerul său de cățărare, Vince Anderson, sunt primii nord-americani care au câștigat prestigiosul premiu Pioletul de Aur, pentru ascensiunea lor pe versantul Rupal al optmiarului Nanga Parbat.

Iată ce spune Steve House:

Fii în formă și eficient

Înainte de a recomanda un anumit echipament, House consideră că forma fizică și eficiența sunt două categorii distincte.

„Oamenii acordă o mare importanță echipamentului, însă cel mai important lucru atunci când mergi pe munte este să fii tu însuți rapid și ușor”, spune House. „Un alpinist foarte bine pregătit și într-o formă fizică de invidiat poate folosi orice echipament de munte și poate fi, în același timp, mai rapid decât ceilalți”, adaugă House.

Oricine poate deveni „fit” în sala de forță, însă eficiența este o cu totul altă problemă. House își îndeamnă clienții să se cațere pe un perete de aproape 10 metri cu cât mai puține mișcări posibile. „Dacă ești tipul care consumă foarte puțină energie pentru a escalada cei 10 metri, atunci nu vei fi obosit. Nu contează dacă rucsacul tău este greu sau ușor în acel moment”, spune House.

Păstrează totul cât mai simplu

„Tot ce este complicat este greu”, spune House. Poți aplica acest principiu chiar și atunci când cauți un rucsac. Dacă rucsacul este dotat cu tot felul de curele și accesorii, gândește-te cât de mult te vor încetini pe traseu, dar și câtă energie vei pierde. „Vreau să consum acea energie urcând pe munte și coborând în siguranță”, spune House. Spre exemplu, aruncați un ochi la astfel de modele de rucsac 30 litri. Noi  asta înțelegem prin simplitate și eficiență.

Gândește în termeni de multifuncționalitate

Nu căra nici un element de echipament care nu este multifuncțional. House gândește în astfel de termeni chiar și atunci când pune în rucsac trusa de prim ajutor. Spre exemplu, funia este un exemplu perfect. Există nenumărate moduri în care poate fi folosită, fiind o piesă versatilă de echipament.

Citește și: 

Fii deștept în privința caloriilor

Ceea ce mănânci depinde de cât de mult te vei solicita pe traseu și de cât de bine pregătit fizic ești. „Dacă mergi o zi întreagă, ai nevoie de carbohidrați”, spune House. Astfel, el alege alimente care pot fi digerate foarte repede. Ca regulă generală, tot el recomandă consumarea a 100 de calorii pe oră.

Dacă vei depune mult efort, îmbracă-te în haine sintetice

House folosește aproape întotdeauna haine sintetice. O jachetă care se udă și lasă umezeala să ajungă la piele te poate pune într-un mare pericol de hipotermie atunci când te afli pe traseu. Respectă regula celor trei straturi, în funcție de vremea de afară și de sezonul în care mergi pe munte.

La a treia „abatere” este eliminat

Dacă pui în rucsac un obiect pe care nu-l folosești într-o drumeție, el primește o bilă neagră. La a treia bilă neagră iese din calcul și nu îl vei mai lua cu tine. Excepție face trusa de prim ajutor. Este ideal să o iei mereu cu tine și să nu ai niciodată nevoie de ea.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*