Ne aflăm la finalul lunii noiembrie, iar sezonul de schi a bătut, deja, la ușă. Dacă ești pasionat de schi sau de snowboarding, este timpul să-ți pui întrebări. Iar întrebarea care le cuprinde pe toate este: cum te pregătești pentru noul sezon de schi?

Pentru această întrebare, răspunsul general este simplu: pui bani deoparte și îți cumperu/îmbunătățești echipamentul. Prima parte nu ne interesează, este treaba ta, însă avem câteva sfaturi cu privire la echipament. Sunt aceleași sfaturi pe care le-am primit și noi de la alții, în urmă cu mai mulți, și ni s-au părut mai mult decât utile la vremea respectivă.

Cum te îmbraci la schi

Nu ne interesează moda și nu transformăm eMunte.ro în „Bravo, ai stil!”. Vorbim, însă, despre confort și despre calitate, iar când spunem „confort”, ne referim atât la lejeritatea cu care te miști în echipamentul de schi/snowboarding, cât și la confortul termic. Pentru că nu vrei să bei ceai cu aspirină după ce dai jos clăparii, iar pentru „aspirina săracului” trebuie să fii, totuși, într-o minimă formă fizică. Sărac, sărac, dar și pe moarte?…

Regula este simplă. Am vorbit despre ea până am obosit: regula celor trei straturi. Practic, la schi respecți, în mare măsură, aceeași regulă vestimentară pe care o aplici și în timpul drumețiilor montane din sezonul rece.

(Eterna) regulă a celor trei straturi

Stratul care vine în contact cu pielea trebuie să fie dintr-un material care elimină transpirația: polipropilenă sau lână. Cele din lână sunt mai călduroase, dar sunt ceva mai scumpe și mai greu de întreținut. Acesta este și motivul pentru care cele din materiale sintetice predomină în alegerile românilor.

Pentru stratul intermediar, ia în calcul un polar, care este foarte ușor, confortabil și călduros. Un astfel de articol vestimentar nu a apărut de azi, de ieri, ci din 1979, ca alternativă sintetică și mult mai ieftină la lână. Dacă schizi primăvara și ai un strat intermediar mai gros și o geacă foarte bună, poți renunța la polar. Dar până la primăvară e cale lungă.

Pentru stratul exterior ai nevoie de o geacă de schi, fabricată din mai multe straturi, cu o căptușeală călduroasă și o membrană impermeabilă, cu proprietăți de windstopper.

Spre exemplu, ai AICI cam toate exemplele de care ai nevoie pentru a afla cum arată piesele de îmbrăcăminte care compun cele trei straturi de haine.

Cum trebuie să fie o geacă bună

O geacă bună ar trebui să fie cam așa:

  • O geacă bună are o izolație de aproximativ 80 g/m2 în zona corpului și 60 g/m2 în zona brațelor.
  • O geacă ieftină și bună (cât de cât) trebuie să aibă cel puțin 5.000 mm impermeabilitate, iar stratul de aerisire trebuie să aibă valoarea de 4.000/m2/24h.
  • O geacă pentru condiții meteo aspre are valori duble de impermeabilitate și aerisire. Poți căuta și valori de 20.000, dar astfel de geci sunt mult mai scumpe.
  • Atenție la buzunare! Nu este un avetisment împotriva hoților, ci caută o geacă dotată cu multe buzunare la interior și exterior. Cel mai important buzunar: cel pentru schi-pass, care se află, de obicei, pe mâna stângă. Dacă nu ai mai schiat, vei înțelege de ce este atât de important după ce vei ajunge pe pârtie.
  • Pantalonii de schi trebuie să aibă proprietăți asemănătoare cu cele ale jachetei, însă caută o pereche cu întărituri la genunchi și la baza piciorului.

Dacă vrei să economisești bani, ar fi bine să te grăbești

Magazinele au început, deja, să crească prețurile pentru echipamentele de schi. Dacă aștepți sezonul de schi, ai putea rămâne cu portofelul gol. Din fericire, există și magazine care vând plăci de snowboarding la prețuri reduse, așa cum este acest magazin online.

Și încă ceva

Pentru schi și snowboard, recomandăm casca de protecție, care să aibă o căptușeală care ține de cald. Sub cască poți folosi o cagulă. oricum, o să arăți mai OK așa decât cu un fes de Moș Crăciun, cu un clopoțel în loc de moț.

În picioare vei purta, evident, boots sau clăpari, cu ciorapi de schi. Ciorapii de calitate nu trebuie să fie prea groși, pentru a permite un bun control al clăparilor, însă trebuie să țină de cald și să fie ficși pe picior, cu zone de respirabilitate și cu întărituri în zona tibiei

Mănușile de schi te protejează de frig, de umezeală și asigură un control bun al bețelor de schi. Îți recomandăm mănușile cu membrană Gore-Tex și cu material aderent în palmă.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*