Ca antrenor militar și sportiv de top, Rob Shaul trăiește și respiră disciplină. El aplică principiile forței tradiționale a organismului pentru a-și învăța elevii, cățărători și alpiniști, ghizi montani sau pasionați de rafting, cum să-și îmbunătățească performanțele sportive.

Și, așa cum te aștepți deja, Rob Shaul nu crede în antrenamentul „la plesneală”.

„Ne place să știm încotro ne îndreptăm”, spune Shaul, care și-a dneumit programul „MA”, de la „mountain athlete” (sportiv montan). Deși misiunea sa este legată de antrenarea sportivilor în sala de sport, el recunoaște că antrenamentele indoor sunt inutile dacă nu se transformă în performanță outdoor.

Iată care sunt sfaturile sale, conform outsideonline.com, și ce putem învăța de la el:

Fii profesionist

Prea mulți sportivi evită antrenamentele în sala de sport și practică un sport pentru partea de fitness. În opinia lui Shaul, aceasta este o greșeală, pentru că cel mai important echipament este corpul sportivului. Însă a fi profesionist înseamnă inclusiv folosirea echipamentului adecvat atunci când mergi pe munte. Cele mai importante piese de echipament pentru un montaniard sunt, din punctul nostru de vedere, bocancii de munte. Aceștia au o membrană impermeabilă (de obicei, GoreTex) care mențin piciorul uscat și împiedică pătrunderea apei în interior, chiar și atunci când sunt scufundați în apă sau în noroi până la glezne; Rigiditatea din partea din spate și din zona gleznelor protejează piciorul pe teren accidentat și oferă multă stabilitate. Talpa oferă o tracțiune excelentă în noroi sau pe alte suprafețe alunecoase și protejează piciorul în timpul unei căderi. Sunt ideali pentru drumețiile pe trasee neamenajate. În plus, acești bocanci de munte oferă suport pentru gleznă, indiferent de greutatea pe care o ai în spate, și sunt concepuți pentru a putea fi dotați ulterior cu tălpi ortopedice. Evident, sunt și foarte rezistență.

Concentrează-te pe forța funcțională

Nu trata pregătirea fizică așa cum tratează culturiștii. Nu te ajută cu nimic faptul că ridici 50 de kg cu bicepșii, dacă pe munte, pe un traseu ușor, vei gâfâi de parcă ai fi tras la plug. Antrenamentul din sala de sport trebuie să te pregătească pentru munte și pentru sportul pe care îl practici, nu pentru selfie-urile de pe plajă.

Citește și:

Atenție la dietă

Nu mai mânca haotic, la ore aletorii. Sugestia lui Shaul este să mănânci, timp de șase zile pe săptămână, câtă carne, legume, fructe și alune vrei, fără zahăr, cereale, paste, cartofi, orez sau alcool. În cea de-a șaptea zi, trișează liniștit, însă apelează la suplimente precum shake-urile proteice, uleiul de pește și multivitamine.
Atenție la antrenamentul picioarelor

Sportivii antrenați de Shaul au deja suficientă rezistență pentru a petrece mai multe zile pe traseele montane, însă le lipsește forța brută care îi ajută să evite accidentările. Pentru construirea acestui tip de forță, el recomandă genuflexiunile cu o greutate cât mai mare în spinare și cu cât mai puține repetări, pe sistemul halerelor olimpice. Atenție, însă! Nu încercați așa ceva pe cont propriu, ci doar sub supravegherea unui antrenor. Riscurile de accidentare la spate sunt foarte ridicate.

Antrenează-ți creierul

Puterea psihică este la fel de importantă ca puterea fizică. Shaul folosește, în programele sale de antrenament, capacitatea de efort și competiția între sportivi, pentru a-i pregăti constant pentru concursurile la care participă.

Antrenează-te pentru sportul pe care îl practici

Chiar dacă ești un maratonist de asfalt, ai putea avea surpriza să constați că gâfâi mai tare decât te-ai aștepta la un maraton montan și că degeaba alergi 42 de km, dacă 50 de km de bicicletă îți pun capac într-un triatlon. În plus, dacă ai merge într-o sală de Judo și ai participa la un „randori” (luptă după regulile sportului), ai fi surprins să constați că nu reziști nici măcar trei minute fără să simți că nu mai poți. Fiecare sport vine la pachet cu solicitări specifice pentru organismul tău, iar performanța în sportul respectiv necesită antrenamente dedicate acelui sport.

Respectă un program clar

Nu pierde timpul cu antrenamente haotice. Stabilește-ți un scop clar, planifică exercițiile, măsoară rezultatele și urmărește atingerea unor obiective. Dacă te antrenezi fără un plan coerent, vei stagna, iar profesioniștii au nevoie de mai mult decât atât.

Dezvoltă obiceiuri sănătoase

O sesiune intensă de antrenament, urmată de șase beri la terasă, nu este o alegere prea înțeleaptă. Sportivii profesioniști nu consumă alcool în aces și nu fumează. Ei poartă centura de siguranță când merg cu mașina, nu tastează când conduc și se culcă devreme. O astfel de mentalitate se transmite și în modul în care abordezi sportul pe care îl practici și duce la creșterea performanțelor.

Citește și:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*