Vremea este din ce în ce mai călduroasă și chemarea munților e tot mai puternică. Înainte de a vă aventura pe poteci, asigurați-vă că aveți armura necesară pentru distracție. 

Una dintre cele mai importante piese din ”armura de montaniard” este cortul. Cum îl alegem? Trebuie să vă gândiți la mai multe aspecte atunci când sunteți în căutarea – cumpărarea unui cort: câte persoane veți sta în cort, în ce locuri vreți să folosiți cortul, cam ce greutate sunteți dispuși să cărați pe munte și, mai ales, materialele din care este confecționat.

Să le luăm pe rând:

Mărimea cortului

Mergeți singuri? Sau cu un prieten, doi, trei? Vreți să aveți intimitate sau vreți să cărați mai puțin? În funcție de ce răspuns alegeți mărimea cortului: de o persoană, două, trei, patru sau cinci.

Noi vă propunem să încercați următoarea formulă: numărul de persoane care vor dormi în cort + 1 (loc pentru bagaje)=cortul ideal.

De asemenea, o altă soluție ar fi măsurarea saltelei. În acest context, lățimea este factorul cel mai important. De cele mai multe ori, lungimea este de 185 de centimetri și lățimea de 55 de centimetri.

Numărul de sezoane (anotimpuri)

Un alt criteriu de care trebuie să țineți cont în achiziționarea unui cort ține de condițiile pe care vreți să campați, potrivit REI.

În funcție de timp, corturile pot fi de 2 sezoane, de obicei utilizate primăvara și vara. Nu este foarte rezistent la vânt și ploi, așa că nu vă recomandăm acest model pentru drumețiile montane. Corturile de 3 sezoane sunt cele mai des întâlnite și sunt folosite primăvara, vara și toamna. Acestea sunt rezistente la condiții meteorologice mai vitrege și sunt ideale pentru expediții pe munte, deși nu fac față prea bine zăpezii.

Și acum e acum! Corturile de 4 sezoane pot fi folosite în orice anotimp, iar iarnă zăpada nu poate intra înăuntru. În plus, sunt stabile și rezistente. Dar au și câteva dezavantaje; greutatea mare și faptul că nu poate fi folosit pe timp de vară, pentru că aerul din cort va fi foarte închis.

Locul unde amplasați cortul

Locul în care veți amenaja cortul este un criteriu foarte important. Cortul trebuie să se potrivească condițiilor din acea zonă. Spre exemplu, pentru o drumeție pe munte, ideal este un cort de trei sezoane, care poate face față unor situații imprevizibile, precum vremea rea. Nu amplasați cortul imediat lângă o sursă de apă pe timp de vreme rea, deoarece riscați să fie luat de viitură.

Materialele folosite

Atunci când vă procurați un cort, trebuie să fiți foarte atenți la materialele din care este confecționat. Aceasta e partea cea mai complicată. Cortul trebuie să fie din materiale durabile și rezistente, dar care să fie și ușoare.

Exteriorul trebuie să fie, de obicei, din nylon, rezistent la apă. Iar aici veți auzi următoarea expresie: ”coloana de apă”. Este vorba de o caracteristică situată între 2.000 și 10.000, care se referă la impermeabilitatea cortului și la circulația aerului. De regulă, cu cât e mai mare coloana de apă, cu atât va trece mai puțină apă prin materialul cortului, dar va respira mai puțin și va face condens.

Interiorul trebuie să fie dintr-un material ușor, care să asigure o aerisire bună. De obicei, această componentă este tot din nylon, dar, evident, un alt tip decât exteriorul. Trebuie menționat că interiorul are, la bază (partea care va fi în contact cu solul), un material asemănător cu exteriorul.

Ce trebuie să știm despre bețe? Există trei tipuri de bețe: duraluminiu (ușoare, rezistente), durawrap (fibră de sticlă întărită, mai ieftine decât cele din duraluminiu) și fibră de sticlă (cea mai ieftină variantă). Ca regulă generală – cu cât sunt mai multe bețe, cu atât stabilitatea este mai mare.

Sfaturi

  • Nu vă zgârciți când vine vorba de preț! Nu cumpărați un cort pentru o singura expediție, ci pentru ani de zile de dormit la cort.
  • Când vă achiziționați cortul, fiți atenți să aveți toate accesoriile necesare asamblării lui. În principal, ar trebui să aveți interiorul, exteriorul, bețele și cuiele..
  • Înainte de a porni în drumeție, montați cortul de câteva ori acasă ca să nu vă treziți cu surprize neplăcute.

Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

Citește și: TOP. 5 trucuri utile și ieftine, de folosit în drumeții

Citește și: FOTO. Un fotograf polonez și-a descoperit pasiunea pentru dormitul în cort în Munții Rodnei

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*