Pe pârtie trebuie să te îmbraci inteligent. Nu atât de gros încât să transpiri la prima coborâre, nici subțire încât să bei ceai cu aspirină. Iar acest balans îl găsești prin „regula celor trei straturi“, concepute din materiale inteligente.

Strat de bază

Stratul care vine în contact cu pielea trebuie să fie termic, din material care elimină transpirația. Iar acest material poate fi sintetic (polipropilenă) – de obicei – sau lână. Cele din lână păstrează mai bine căldura corpului, dar sunt mai scumpe și mai greu de întreținut. Așadar, se merge mai degrabă pe materialele sintetice.

Elementele ce compun stratul de bază sunt, evident, mai groase sau mai subțiri. Ți le alegi în funcție de temperaturile la care schiezi sau în funcție de straturile următoare.

Strat intermediar

Ca strat intermediar ar trebui să iei în calcul un polar. Acesta este foarte ușor și menține căldura corpului. Mai poartă denumirea „fleece“ și a fost creat în 1979 ca alternativă sintetică și mult mai ieftină la lână.

Grosimea polarului variază de la micro la 300. Desigur, ți-l vei alege în funcție de temperaturile la care vrei să-l folosești. În zilele de primăvară, dacă ai o geacă bună, poți renunța la stratul intermediar.

Strat exterior

La exterior, vei avea nevoie de o geacă. Iar o geacă de schi este compusă din mai multe straturi, cu o căptușală ce ține de cald și o membrană impermeabilă și cu proprietăți de windstopper.

salomon zero

Jachetă Schi Salomon Zero

Înainte de a cumpăra o astfel de geacă, aruncă o privire pe etichetă, unde vei găsi mai multe valori. O haină bună va avea izolație de aproximativ 80g/m2 în zona corpului și de 60g/m2 în zona mâinilor. Alte valori la care trebuie să fii atent sunt cele care se referă ia impermeabilitate și respirabilitae.

O haină relativ ieftină trebuie să aibă măcar 5.000 mm impermeabilitate și un strat de aerisire cu valoarea 4.000/m2/24h. Dacă vrei un produs pentru condiții mai dure, dublează aceste valori, iar dacă ai un buget care-ți permite să faci cheltuieli mai mari și planuri mărețe, poți avea în vedere valori de 20.000.

Atenție la buzunare! O geacă de schi este dotată cu cât mai multe buzunare, interioare și exterioare. Cel mai important este cel pentru schi-pass, care se află, de obicei, pe mâna stângă.

Pantalonii de schi trebuie să aibă aceleași proprietăți, plus întărituri la genunchi și la baza piciorului.

Pe cap

Pentru schi și snowboard recomandăm casca de protecție, care are, de obicei, o căptușală ce ține și de cald. O cagulă din material bun ar fi perfectă pe sub cască, în zilele friguroase.

În picioare

Evident, clăpari sau boots. Dar în interior există ciorapul. Optează pentru ciorapi de schi, din materiale tehnice, care țin de cald. Ciorapul nu trebuie să fie prea gros (fizic, vorbind), ca să-ți permită un control cât mai bun al clăparului. Trebuie să fie fix pe picior (dar nu strâmt), cu întărituri în zona tibiei și cu zone de respirabilitate. Totodată, un ciorap bun este construit dintr-un material aderent.

În mâini

Mănușile de schi trebuie să te protejeze de frig, de umezeală, dar, totodată, să-ți asigure un control bun. O mănușă groasă și masivă nu este neapărat o mănușă bună. O construcție inteligentă, în straturi, cu membrană Gore-Tex ar fi o alegere mai inspirată. Trebuie să aibă, totodată, ranforsări, iar materialul de pe palmă să fie aderent. La mănușile mai scumpe găsești piele de capră în zona palmelor.

Foto: Armada Schi

Citeşte şi: 10 sfaturi pentru hiking pe timp de iarnă

Citeşte şi: Cât de periculos este să schiezi off-piste

Citeşte şi: Cele mai ieftine sejururi la schi, în Bulgaria, Italia şi Austria

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*