Cum să nu-ți fie frig când mergi pe munte iarna? Dacă te-ai întrebat deseori acest lucru și ți-a și fost frig în ultima ta drumeție pe munte din această iarnă, înseamnă că:

  1. Ești un drumeț începător;
  2. „Trucurile” de mai jos ar putea să-ți folosească.

Să vedem… Ce ar trebui să știi ca să nu bei la cabană ceai cu aspirină, tremurând ca varga:

  1. Dacă ai transpirat pe traseu, continuă să mergi îmbrăcat cu hainele ude

Motivul este simplu: dacă le vei schimba cu cel de-al doilea set de haine (uscate) pe care le ai, vei avea toate hainele ude, iar când vei ajunge la destinație, nu vei mai avea altele uscate pe care să le îmbraci ca să te încălzești și să-ți fie bine. Astfel, riscul de hipotermie ar crește considerabil.

2. Nu uita de hainele ude

Când ajungi la cabană, încearcă să-ți usuci hainele ude. Dacă ai un calorifer la dispoziție, ești norocos. Mulți turiști uită de ele de îndată ce ajung la căldură și dau de o țuică fiartă. Nu uita că s-ar putea să transpiri pe timpul nopții și vei ajunge în situația pe care îți recomandam să o eviți la punctul 1.

3. Ți-ai uitat mănușile?

Atunci sigur ai o pereche de șosete în plus, pe care le poți folosi ca atare.

4. Folosește rucsacul pe post de… sac de dormit

Dacă e frig în locul în care dormi, poți scoate totul din rucsac, te bagi în sacul de dormit și apoi îți bagi picioarele în rucsacul gol, până la genunchi. Vei simți un plus de confort termic nu doar în zona picioarelor, ci și la nivelul întregului corp.

5. Îți poți băga picioarele și în pungi de plastic

Cineva ne-a recomandat, la un moment dat, să ne încălțăm cu șosetele, să învelim laba piciorului în câte o pungă mică de plastic și abia apoi să încălțăm bocancii. În felul acesta, căldura se păstrează la nivelul pielii. Dezavantajul? Pielea o să transpire și vei avea picioarele ude. Nici o problemă, dacă ai mai multe perechi de șosete de schimb.

6. Cumpără-ți o jachetă de calitate

Fă-ți un mare serviciu și cumpără o astfel de jachetă de munte. Ai scăpat, astfel, de o mulțime de griji, inclusiv de problema căratului prea multor haine. Devine suficient să respecți regula celor trei straturi.

7. Neapărat, dar NEAPĂRAT! trebuie să ajungi la destinație în timp util

Calculează-ți timpul cu atenție și ia-ți întotdeauna o marjă de eroare suficientă pentru a ajunge la destinație înainte de căderea serii. Suntem siguri că nu vrei să îngheți pe coclauri în așteptarea salvamontiștilor, asta în cazul în care mai ai baterie sau semnal la telefon să-i chemi.

8. Campează într-un loc ferit de vânt

Nu așeza cortul oriunde. Dă o ură prin împrejurimi și încearcă să găsești un loc ferit de vânt. Spre exemplu, poți campa într-o zonă cu mulți copaci. Dacă ninge în timpul nopții, copacii vor „aduna” zăpada, iar tu nu te vei trezi îngropat în zăpadă, cu tot cu cort.

9. Atenție la apă! N-o lăsa să înghețe!

Atenție unde depozitezi apa dacă stai la cort! Există riscul să înghețe peste noapte. Dacă vrei să împiedici un astfel de lucru, pune sticlele cu apă în sacul de dormit, lângă tine, pentru a avea ce bea dimineață, după ce te trezești.

10. Speră la ce e mai bun și pregătește-te pentru ce e mai rău

Înainte să pleci în drumeție, întreabă-te întotdeauna care este cel mai rău lucru care ți s-ar putea întâmpla, apoi ia cu tine tot ceea ce ai avea nevoie într-o astfel de situație. S-ar putea să-ți mulțumești.

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*