Probabil că fiecare montaniard împătimit s-a rătăcit pe munte cel puțin o dată în viață.

În sine, a te rătăci nu este o tragedie, însă poate deveni una atunci când intri în panică, începi să te deplasezi haotic și nu mai ești atent la marcaje sau la configurația terenului din fața ta.

De ce se rătăcesc drumeții pe munte

Iată care sunt principalele cauze:

  1. Mergi de foarte mult timp, ești obosit și te miști „pe pilot automat”. Acorzi mai puțină atenție marcajelor montane și nu mai ești conștient de locul în care te afli;
  2. Rămâi în urma grupului din diferite motive (te legi la șireturi, te oprești să bei apă sau să mănânci un baton energizat), iar ceilalți continuă să meargă. Când pornești în urma lor, greșești poteca;
  3. Poteca este acoperită cu zăpadă și este mai greu de urmărit;
  4. Continui să mergi pe traseu după lăsarea întunericului;
  5. Vrei să mergi off-trail și nu cunoaști terenul;
  6. Traversezi o zonă stâncoasă sau un râu și continui să mergi drept înainte, fără să realizezi că traseul cotește la dreapta sau la stânga imediat după zona respectivă;
  7. Urmezi o potecă falsă, luându-te după alți turiști care nu cunosc traseul;
  8. Confunzi un drum forestier cu poteca traseului;
  9. Ieși de pe traseu pentru a face un selfie grozav, apoi pornești haotic pe o altă potecă;
  10. Pornești pe o scurtătură, fără să știi dacă este, cu adevărat, o scurtătură.

După ce ai realizat că te-ai rătăcit, capacitatea ta de a găsi drumul cel bun depinde de perspicacitatea ta, de echipamentul pe care îl ai la dispoziție, de abilitățile tale și de cunoașterea tehnicilor de orientare.

Care sunt echipamentele de care ai nevoie pentru a nu te rătăci

În timpul drumețiilor montane, precauția este foarte importantă, de aceea îți recomandăm să ai la tine câteva lucruri foarte importante care te pot ajuta să nu te rătăcești.

1.O hartă și o busolă

Busola este mai utilă decât GPS-ul, care poate da indicații greșite dacă semnalul este slab. Dacă ai o hartă și o busolă, pui busola pe direcția pe care o să mergi și orientezi nordul. Tu vei ști că, dacă vei păstra direcția, nu te vei rătăci. Nu ieși într-o zonă pe care nu o cunoști fără o hartă actualizată a zonei respective și fără o busolă precum cele de AICI, care costă mai puțin decât două beri într-un bar scump.

2.Un aparat GPS

Pare cea mai simplă metodă prin care eviți să te rătăcești, însă nu crede orbește în semnalul GPS-ului. Nu pilotezi un avion, ci ești în pădure, iar semnalul este fluctuant.

3.Un smartphone cu aplicația Salvamont

„Salvamont” este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a aplicației este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol.

4.O lanternă frontală

Dacă te prinde noaptea în pădure sau pe crestele munților și nu au reușit să ajungi la cabană sau să instalezi cortul, cel mai util lucru pentru tine în acel moment este o astfel de lanternă frontală. Fără ea, șansele de a te rătăci în timp ce mergi pe întuneric (ceea ce nu recomandăm sub nici o formă) sunt de 99%, aproape indiferent cât de bine cunoști traseul. În plus, instalarea cortului pe întuneric este o mare provocare pe care sigur îți dorești s-o eviți.

5.Echipament de calitate

Dacă pleci în drumeție pe munte ai nevoie, întotdeauna, de echipament de calitate. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla, iar dacă rătăcești drumul și nu ajungi la cabană, fără să ai, deja, cu tine un cort de drumeție, hainele devin foarte importante. Nimic nu este mai neplăcut (și chiar periculos) decât să petreci noaptea sub cerul liber, îmbrăcat cu haine „de zi”, neimpermeabile și din materiale care vor lăsa frigul și umezeala să te cuprindă. Hipotermia nu este ceva ce vedem doar în filme.

Câteva sfaturi pentru situația în care te-ai rătăcit

1.Încearcă să afli unde ești

Atunci când îți dai seama că te-ai rătăcit, încearcă întâi să afli care este poziția ta. Privește în jur și compară ceea ce vezi cu semnele de pe hartă. Dacă nu reușești, sună la Salvamont. Ar putea să nu fie nevoie de o intervenție de recuperare, ci de un simplu reper pe care salvamontitii ți-l pot da. Ei cunosc întotdeauna terenul mai bine decât tine. Dacă în dreapta vezi o stâncă ciudată, iar în stânga curge un râu, ei ți-ar putea spune, la telefon, cum poți găsi rapid traseul marcat.

2.Mersul rapid nu te ajută cu nimic dacă pășești în direcția greșită

„Keep calm”, păstrează-ți mintea limpede și nu alerga haotic prin pădure. Dacă acum te afli, totuși, în apropierea traseului pe care doreai să-l parcurgi, graba și panica te pot îndepărta și mai mult de poteca marcată.

3.Fii întotdeauna sceptic cu privire la potecile montane

Atunci când te rătăcești, ai tendința să pornești pe prima potecă pe care o întâlnești. Este bine că te afli pe o potecă sau ai întâlnit un traseu marcat, însă gândește-te bine dacă sunt cele pe care le cauți.

4.Caută un loc cunoscut

Caută un loc cunoscut sau un loc pe care îl recunoști pe hartă. După asta totul va fi mai simplu.

Citește și: Cercetătorii confirmă! 4 moduri surprinzătoare prin care drumețiile montane îți schimbă creierul

Citește și: 7 sfaturi utile. Cum eviți durerile de picioare atunci când mergi în drumeție

Citește și: Bețele de trekking. 8 avantaje incontestabile pentru care ar trebui să le folosești

Citește și: 10 reguli simple care te scapă de bătăi de cap. Cum împachetezi lucrurile în rucsac

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*