Articol scris de Răzvan Băhnărel, pe care îl găsiți și la Powder Room! Fie că ai schiuri sau placă, atelierul are râuri de ceară numai bună pentru echipamentul tău.

Dacă vrei să ai propriile tale schiuri, ai nevoie de modelul potrivit pentru stilul pe care îl practici.

Așa că ne-am hotărât să vorbim, puțin, despre forma schiurilor și despre tipurile de schiuri.

Forma schiului

Schiurile se vor comporta diferit în funcție de forma, flexibilitatea si lățimea lor.

Schiurile pentru carving:

Schiorii care își petrec majoritatea timpului pe pârtii întreținute, încercând să obțină linii cât mai grațioase, au nevoie de schiuri de carving pentru a-și atinge scopurile. Aceste schiuri sunt descendenții schiurilor de slalom si slalom uriaș cu un accent foarte mare pus pe viteză, adereță a canturilor și mișcări precise.

Cu o talie îngustă si un sidecut proemiment, aceste schiuri oferă o experiență minunată pe zăpada bătută, dar rareori vei obține experiențe asemănătoare pe alte tipuri de zăpadă.

Dacă scopul tău este să îți petreci 90% din timp pe pârtie sau te antrenezi pentru curse, schiurile de carving sunt pentru tine!

Schiuri de Freestyle/Park

Cunoscute ca „twin-tips”, schiurile de park sunt de de obicei simetrice, legăturile sunt montate în centrul schiului pentru a oferi un echilibru bun și atunci când rulezi în switch (cu spatele), dar și pentru a obține un echilibru mai bun la învârtituri și țevi.

De asemenea, dimensiunile relativ mici și formele previzibile le fac similare cu cele de carving sau all-mountain.

Schiuri All-Mountain

Schiurile all-mountain pot varia ca forma și dimensiuni în funcție de fiecare producator. Acestea variază de la carvuri ușor modificate până la schiuri de powder mai subțiri sau versiuni mai cuminți ale schiurilor de big-mountain.

Regula de bază la all-mountain este ca acestea pot fi orice schiuri care îți plac, atât timp cât poți să te descurci cu ele în orice conditii de zăpadă, fie ea pârtie sau powder până la gât.

Prototipul de all-mountain este un schi cu o talie de lățime medie, cu care poți obține un echilibru între aderență pe pârtie și flotabilitate în zăpadă mare, cu un radius care face întoarcerile ușoare în orice condiții. Multe dintre aceste schiuri au formă rocker, care oferă o manevrabilitate mai ușoară . Acestea pot fi o alegere bună și pentru cei ce au ieșiri mai dese la munte în diverse condiții, dar și pentru cei ce pun prima data schiurile în picioare.

Cel mai înțelept lucru este sa te analizezi, să analizezi foarte bine nivelul la care te afli și tipul de zăpadă pe care îți petreci cel mai mult timpul. Atunci vei afla, cu adevărat, ce înseamnă ”all-mountain” pentru tine.

Schiuri de Powder

Sunt acele schiuri pentru zilele cu mult powder, care se focalizează pe plutire și manevrabilitate în zăpadă moale. Acestea variază în lățime, de la cele extrem de late, la cele puțin mai late decât all-mountain, de la cele moi până la cele tari și drepte pentru stabilitate la viteze mari.

Schiuri de Big-Mountain

O combinație clasică între schiurile de powder și cele clasice, făcute să reziste la presiunile imense la care sunt supuse în condiții extreme, la viteze mari. Acestea sunt mai late, pentru a oferi stabilitate în condiții de zăpadă de diverse tipuri.

Schiurile de big-mountain sunt potrivite pentru schiorii experti, puternici, care vor să ajungă la următorul nivel.

Schiuri de Alpine-Touring

Acestea variază de la schiuri super-zvelte focalizate pe mobilitate la urcare, la schiuri mai focalizate pe freeride, cu dimensiuni masive, ca cele de powder. Indiferent de scop, aceste schiuri sunt construite pentru a fi ușoare și oferă anumite calități pentru a prinde focile pe ele.

Desigur, greutatea redusă vine cu anumite sacrificii, cum ar fi rezistența scăzută la lovituri a tălpii sau a canturilor. Acestea sunt o alegere pentru cei ce preferă să își petreacă majoritatea timpului în căutarea liniilor noi, neatinse de alții.

Pe Răzvan Băhnărel îl găsiți și la Powder RoomFie că ai schiuri sau placă, atelierul are râuri de ceară numai bună pentru echipamentul tău.

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (I). Lungimea, în funcție de înălțime, greutate și nivel

 

Comments

comments

2 Responses

  1. www.myalexistexas.com

    I blog frequently and I genuinely thhank you
    for your information. This great article has really peaked
    my interest. I’m goijng to bok maqrk your website andd keep
    chefking for new details about once per week.
    I subscribed to your RSS feed too.

    Răspunde
  2. http://www.mylondonkeyes.com/

    Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you sso much, However I am encountering issues with your RSS.I don’t know why I cannot join it.

    Is ther anyone else gettging similar RSS problems? Anyon that knows
    the solution will you kindly respond? Thanks!!

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*