Dacă ești un biciclist pasionat și știi că îți vei petrece, uneori, chiar și câteva ore pe un traseu de MTB, ai nevoie de o jachetă impermeabilă. La munte, vremea este schimbătoare, iar acesta nu este un clișeu răsuflat. Pasionații de mountain biking știu despre ce vorbim.

Însă nu orice jachetă ”de ploaie” este și eficientă, de aceea trebuie să știi cum să alegi produsul potrivit.

Impermeabilitate

Dacă știi că ar putea să te prindă ploaia pe traseele de MTB, alege o jachetă impermeabilă, și NU una rezistentă la apă, pentru că cea din urmă te poate proteja de câteva picături de ploaie, dar va deveni inutilă în cazul unei ploi torențiale. Întoarce jacheta pe dos și asigură-te că toate cusăturile sunt sigilate.

Respirabilitate

Nu uita! Este o jachetă pe care o îmbraci atunci când faci sport. De aceea, ea trebuie să permită evaporarea transpirației. În caz contrar, umiditatea va rămâne pe corp, iar tu vei avea o senzație foarte neplăcută de răceală atunci când te vei opri din pedalat. Cuvântul-cheie este Gore-Tex, iar jachetele care conțin un astfel de material pot fi considerate o alegere perfectă, deoarece lasă transpirația să se evapore și sunt, în același timp, impermeabile.

Potrivire

O haină de ploaie pentru bicicliști trebuie să fie rezistentă, însă nu trebuie să provoace o senzație de disconfort și nici să limiteze capacitatea de a te mișca în voie. Pe o vreme capricioasă, primul strat de îmbrăcăminte ar trebui să fie sintetic sau din lână, pentru a absorbi umezeala de pe piele și a o elimina în exterior. Câțiva milimetri de aer între primul strat de îmbrăcăminte și jachetă pot face minuni. De aceea, jacheta nu trebuie să fie mulată pe corp, însă nici nu trebuie să fie prea largă, deoarece atât respirabilitatea, cât și forma aerodinamică au de suferit.

Vizibilitate

Este bine să fii vizibil pe timp de ploaie, mai ales dacă știi că ai putea merge cu bicicleta și pe șosele, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. O jachetă cu elemente reflectorizante în față, în spate și pe părțile laterale te vor face vizibil din orice unghi.

Manșete

Pentru a împiedica ploaia să se strecoare pe la încheieturile mâinilor, alege o jachetă cu manșete ajustabile, care să poată trece și peste baza mănușilor speciale.

Buzunare

Alege o jachetă cu buzunare impermeabile pentru a păstra banii, actele și telefonul mobil. În caz de urgență, este bine să ai la îndemână un telefon mobil și uscat.

 

36a   Citește și: A fost inventat cel mai solid sistem antifurt pentru biciclete

 

36b   Citește și: Bicicleta fără furcă, inventată și fabricată de japonezi

 

36c   Citește și: Cine e de vină când se strică bicicleta

 

Comments

comments

One Response

  1. Adina

    Hello,

    Articol fain scris, insa pentru sporturi super active (MTB) as recomanda mai degraba eVent decat Goretex, deoarece are breathability mai bun, fara a compromite waterproff levelul. E ai caprecios la intretinut insa se potriveste mai bine. Goretex iti iei daca doresti performante bune si durabilitate, insa breathability nu e top priority.

    Tchuss

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*