Ghiolbani, mârlani și țoape. Cu siguranță că fiecare a întâlnit, într-una din vacanțele sale de iarnă la munte, turiști care au deranjat prin atitudinile nu tocmai potrivite. Nu știm dacă primitivismul comportamental este direct proporțional cu nivelul de educație, dar categoric emană proastă creștere.

Dacă n-ați întâlnit, însă, astfel de persoane, iată un ghid al nesimțitului care populează stațiunile montane:

Face gălăgie pentru că își permite

Pentru unii, ”a merge la munte ca să scapi de gălăgia orașului” este doar o frază fără noimă. Timbul său vocal este urlat, hăhăie des, iar dacă îndrăznești să te uiți la el cu o urmă de reproș, îți răspunde că e o țară liberă și poate face ce vrea, că doar nu-i stațiunea mă-tii. Mai mult, își pune schiurile pe mesele din jur, în așteptarea prietenilor rătăcitori. Nu ne-ar deranja cu nimic acest aspect, dacă nesimțirea nu s-ar prelungi și atunci când stațiunile sunt aglomerate până la refuz, iar iubitorii de munte, obosiți după ore întregi de stat pe pârtie, vor să bea un ceai. Doar vor, căci nesimțitul nu și-ar lua schiurile. Și mai zâmbește și sfidător.

Parchează ca la el acasă

Dacă merge cu mașina, nu va parca regulamentar, pentru că are o mașină scumpă și trebuie să fie sesizată. De cele mai multe ori chiar este, pentru că îi încurcă pe ceilalți turiști sau, mai rău, chiar și pe cei de la ambulanță, cum s-a întâmplat în Straja în weekend-ul ce tocmai a trecut. Bineînțeles, dacă ar putea, ar parca mașina în cabană, să stea și ea la căldură.

Consumă alcool pe pârtie

Obișnuiește să ia câte o dușcă înainte de a-și pune schiurile în picioare că să se ”încălzească” sau ca să prindă curaj. Ulterior, își aruncă recipientul pe marginea pârtiei, că tot plătește skipass-ul, ”să muncească și responsabilii cu pârtia ca să-și merite banii”. Probabil nu știe că alcoolul îl predispune la accidente şi degerături.

Schiatul său e ca o piatră într-un bocanc

Schiază în așa hal încât incomodează. Taie calea celor din jur, chiar și pe a celor care iau lecţii de schi. Evident, este atât de priceput că merge pe traseele cu dificultatea nepotrivită nivelului său de pregătire tehnică şi fizică. Ulterior, se oprește în mijlocul pârtiei să admire peisajul, să-și facă un selfie și să Facebook, Facebook, Facebook.

Statul la coadă e pentru fraieri

Este prea important ca să stea la coadă, fie că e vorba de cea de la telecabină, de la teleferic sau de la magazinul de închiriat schiuri. Calmul nu este printre calitățile sale. Dacă se nimerește singur cu telescaunul, așa rămâne, că nu împarte el spațiul cu o persoană pe care nu o cunoaște.

Merge la schi fără schiuri

Gradul suprem, decorat cu cinci liniuțe de nesimțire. Este nesimțitul care apare în stațiuni îmbrăcat într-un fel de îți vine să plângi, face gălăgie, parchează ca la el acasă, nu stă la coadă pentru că e sub demnitatea lui și se crede foarte important. Și uneori e politician.

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

 Citește și: TOP 5. Aplicații mobile pentru cei care merg la schi în România

 

 Citește și: Cât de periculos este să schiezi off-piste

 

 Citește și: VIDEO. Coborârea anului 2014 în materie de schi

 

Comments

comments

5 Responses

 1. Johny

  Am lucrat 2 ierni la parcarea din Straja si 3 la teleschi, ii cunosc mai bine decat oricine :)) Ai uitat sa zici de cei care, sa evite plata teleschiului, aleg sa se agate de crosele libere de la jumatatea instalatiei, riscand sa se accidenteze pe ei cat si pe ceilalti.

  Răspunde
 2. New

  Ce gasca de ingrati needucati sunteti. Poate altii nu o sa isi inchipuie ca o sa cada atat de mult din prima cand merg la snowboadring luand in calcul faptul ca e prima oara. Ma rog , ingrati cu atitudine de oameni culti.

  Eu am fost la munte, n-am baut pe partie si nici galagie. Dar in schimb m-am distrat de minune, am urcat cu un baiat bucurestean pe partia avansatilor fiind prima oara cu snowboardul si am coborat ca un adevarat erou jumate in cur jumate pe snowboard toata partia sa invat pe propria piele nu sa stau ca o pasarica la partia incepatorilor toata ziua. Mi-am luat coaiele in palma si m-am dus cu piciorul in geaca si blugi in varful muntelui 🙂

  SI SINCER, a fost cea mai tare experienta a vietii mele.
  Asa ca, duceti-va dracului de dobitoci sclifositi.

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*