Verificarea vremii înainte de a porni într-o drumeție pe munte este extrem de importantă. Condițiile meteorologice pot fi cel mai bun partener pentru amintiri frumoase, dar și cel mai periculos inamic. Uneori însă, veștile date de meteorologi nu coincid cu vremea reală.

De-a lungul timpului au apărut metode prin care se presupune că putem afla condițiile meteo. Deși multe dintre ele sunt considerate a fi povești din folclor, merită să le acordă atenție și, de ce nu, să le testăm:

Temperatura de afară, varianta greierilor

Știați că puteți afla temperatura de afară în funcție de numărul țârâiturilor făcute de greieri? Cum? Numărați țârâiturile greierilor timp de 15 secunde, apoi adunați 40 și aflați temperatura, măsurată în grade Fahrenheit. Pentru a afla temperatura în grade Celsius, trebuie să numărați țârâiturile dintr-un interval de 8 secunde și apoi să adăugați 5. De menționat: greierii scot zgomote mai lente când afară este frig.

„O serie de studii au arătat că acest lucru este posibil să fie adevărat”, spune Corey Davis, un climatolog la Oficiul climatic din Carolina de Nord, potrivit Outsideonline.com.

Cerul roșu seara versus cerul roșu dimineața

Culoarea roșiatică a cerului apare în momentul în care particulele de praf sunt ”prinse” de presiunea barometrică ridicată. Așadar, un cer roșu la apus semnifică faptul că următoarea zi va fi uscată. De cealaltă parte, culoarea roșie care apare pe cer, la răsărit, arată că presiunea s-a mutat înspre est și că vremea bună va pleca odată cu ea.

Aureolele și ploaia

Cercurile luminoase (aureole) care apar în jurul unui astru anunță ploaie, susțin cei de la National Oceanic and Atmospheric Administration. Aureola se formează în jurul lunii în momentul în care cristale de gheață, aflate la altitudini mari, refractă lumina. Aceste cristale arată faptul că vor apărea precipitații în zone cu altitudini mai mici, în special în lunile sezonului cald.

Furtunile, prevestite de vaci

Cu siguranță nu v-ați fi așteptat ca vacile să prezică vremea. Ei bine, se poate! Dacă observați că mai multe vaci se strâng una lângă alta, atunci se apropie o furtună. Se știe că animalele au un simț mult mai dezvoltat decât oamenii în ceea ce privește predicția fenomenelor naturii. La fel se întâmplă și în cazul cutremurelor.

 

Citește și: TOP 5: Aplicații pentru drumeții montane

Citește și: Cum să vă protejați telefoanele și aparatele de fotografiat la munte

Citește și: Probleme de sănătate în timpul drumețiilor. Cum le evităm și cum le tratăm?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*