Cum îți upgradezi echipamentul pentru iarnă, la prețuri de extrasezon? Suntem, încă, în prima lună de toamnă, însă, în curând, vom merge la munte pe nămeți, iar camparea va fi destul de diferită față de cea din timpul verii. În timp ce montaniarzii experimentați știu cum să-și upgradeze echipamentul de munte și ce înseamnă, de fapt, să campezi la altitudine când ninge ca-n povești, iubitorii de munte cu mai puțin experiență se pot întreba care sunt lucrurile de care vor avea nevoie peste mai puțin de două luni.

Acesta este motivul pentru care ne-am gândit să facem un mic inventar al lucrurilor pe care ai putea să le cumperi acum (dacă nu le ai deja), cât încă le găsești la prețuri reduse, de extrasezon:

  1. Bocancii de munte

Nu știm cu ce ai mers tu până acum pe munte. Sperăm că te-ai încălțat adecvat. Dacă ai purtat pantofi de alergare montană sau ghete de munte, n-avem nimic de reproșat, însă iarna recomandăm bocancii de munte. Avantajele, după cum scriam și într-un articol anterior, sunt următoarele:

• Au o membrană impermeabilă (de obicei, GoreTex) care mențin piciorul uscat, scot transpirația la exterior spre evaporare și împiedică pătrunderea apei în interior;
• Protejează piciorul pe teren accidentat, asigură o protecție ideală a gleznelor și oferă multă stabilitate. De asemenea, bocancii de munte protejează piciorul și în momentul unei căzături;
• Talpa oferă o tracțiune excelentă în noroi și o aderență foarte bună pe suprafețe alunecoase;
• Sunt ideali pentru drumețiile pe trasee neamenajate, pe un teren dificil;
• Pot fi dotați, ulterior, cu tălpi ortopedice;
• Sunt foarte rezistenți.

Și-acum, pentru c-am promis prețuri de extrasezon, aruncați un ochi la acești bocanci de iarnă pentru bărbați, la care reducerile de prețuri ajung la 42%. În cazul bocancilor de iarnă pentru damă, am găsit reduceri de aproape 30%.

2. Regula celor trei straturi devine obligatorie

Dacă în timpul verii puteai purta și sun simplu tricou din material sintetic, care scoate transpirația la exterior și păstrează pielea uscată, având grijă, totuși, să iei și un polar în rucsac, regula celor trei straturi devine obligatorie în timpul iernii.

Stratul care vine în contact cu pielea trebuie să fie dintr-un material care elimină transpirația (polipropilenă sau lână). Cele din lână sunt mai călduroase, dar sunt ceva mai scumpe și mai greu de întreținut. Acesta este și motivul pentru care cele din materiale sintetice predomină în alegerile românilor. Poți vedea AICI câteva exemple de articole vestimentare ideale pentru a fi folosite pentru stratul de bază.

Pentru stratul intermediar, ia în calcul un polar, care este foarte ușor, confortabil și călduros. Un astfel de articol vestimentar nu a apărut de azi, de ieri, ci din 1979, ca alternativă sintetică și mult mai ieftină la lână. Dacă schizi primăvara și ai un strat intermediar mai gros și o geacă foarte bună, poți renunța la polar. Dar până la primăvară e cale lungă.

Pentru stratul exterior ai nevoie de o geacă de schi, fabricată din mai multe straturi, cu o căptușeală călduroasă și o membrană impermeabilă, cu proprietăți de windstopper.

Citește și: 

3. Cortul pentru Vama Veche rămâne în debara

Să spunem că ai un cort simplu, de vară (sau de trei sezoane), pe care l-ai folosit atât pe munte, cât și în curte la tanti Elena din Vama Veche. Eh, în timpul iernii, cortul ăsta rămâne în debara. Pentru camping la munte, când afară ninge ca-n povești, iar temperaturile sunt sub zero grade Celsius, ai nevoie de un cort de patru sezoane, deci bun de utiliza și pe timp de iarnă. Din moment ce ne adresăm începătorilor în acest articol, nu vorbim despre corturile de expediție. Iar, ca exemple de corturi de patru sezoane, aruncați un ochi AICI. Vă recomandăm și utilizarea filtrului pentru greutate în căutarea produsului protivit. iarna, rucsacul se îngreunează, așa că recomandăm alegerea unor produse care cântăresc cât mai puțin.

4. Ce mai ai nevoie

Spre deosebire de drumețiile din timpul verii, unde astfel de accesorii puteau fi opționale, în funcție de sensibilitatea ta la frigul de la altitudine, iarna nu-i ca vara, așa că vei avea nevoie de:

  • căciulă de munte. Atenție! Nu orice fes care te apără de frig în stația de autobuz este bun pentru munte. Căciulile de expediție sunt foarte ușoare, sunt anti-vânt, păstrează temperatura la nivelul scalpului și scoate transpirația la exterior.
  • mănuși de munte. Uită de „mănușițele” tricotate, bune pentru ieșirile la promenadă de duminică seara. Mănușile de drumeție te protejează de frig și de umezeală. Îți recomandăm mănușile contruite în straturi, cu membrană Gore-Tex. Dacă folosești bețe de trekking, îți recomandăm mănuși de schi, al căror material din palmă este aderent și care asigură un control bun al bețelor.
  • ochelari de munte. Te apără de razele ultraviolete, despre care vorbeam AICI, dar și de vânt sau de ninsoare.
  • șosete de iarnă. Acestea sunt cele mai groase, mai călduroase și mai amortizante șosete pe care le poți cumpăra. Sunt concepute pentru drumeții lungi, pentru un teren accidentat și pentru temperaturi foarte mici. De obicei, aceste șosete sunt mult prea groase și călduroase pentru drumețiile din timpul verii.

Citește și: 

Comments

comments

One Response

  1. Mergpemunte.ro

    Ar mai fi ceva completari. Nu ai mentionat parazapezile, care sunt esentiale cand e zapada 😀 Ar mai fi rozetele de la bete, care iarasi sunt foarte utile (eu le-am uitat mereu acasa iarna) si impiedica betele sa se afunde atat de mult in zapada.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*