În timpul iernii, majoritatea drumeților își răresc periplele montane, fapt ce duce, ușor-ușor, la o pierdere a condiției fizice de invidiat care i-a caraterizat în timpul verii și în lunile de toamnă. Iar mulți dintre ei se întreabă, în decembrie, cum ar putea să-și păstreze, pe timp de iarnă, o condiție fizică suficient de bună pentru a nu mai gâfâi, la primăvară, în primele lor drumeții pe munte din 2019.

Dacă te consideri o persoană cu „apucături” sportive, știi foarte bine că sezonul nu ar trebui să-ți influențeze activitatea fizică și stilul de viață, așa că-ți propunem câteva „tabieturi” de iarnă.

Indoor

Fă-ți un abonament la sală

Exerciții simple de dezvoltare a masei musculare și a forței mușchilor sunt foarte necesare pentru a face față unei drumeții cu o mare greutate în spinare. Îți recomandăm să lucrezi măcar o dată pe săptămână principalele grupe musculare. Tot mai mulți sportivi recomandă, însă, antrenamentele de tip crossfit, care te ajută mult mai bine în dezvoltarea „forței utile” a organismului, în îmbunătățirea echilibrului și a coordonării, precum și în dezvoltarea unei capacități sporite de adaptare fizică la diferite tipuri de solicitări.

Pedalează și aleargă

Dacă nu ai bicicletă sau dacă ți-e teamă să ieși cu ea iarna prin oraș sau la niște ture mai lungi în natură, pedalează în sala de fitness. Tot în sala de fitness poți folosi banda de alergare. Iar pentru a imita cât mai bine poziția pe care corpul tău o are în timpul unei drumeții pe munte, aleargă sau mergi pe plan cât mai înclinat. Probabil toate benzile de alergare din sălile de fitness îți permit acest lucru.

Alimentație

Dacă spunem că alimentația este foarte importantă și întregește tabloul stilului de viață sănătos al oricărei persoane, știm sigur că alunecăm în truisme. Însă nu putem să nu subliniem acest lucru în cazul persoanelor foarte active din punct de vedere fizic. Știm sigur că vei întâlni tot atâtea păreri câți nutriționiști vei întreba, însă un singur lucru rămâne constant: nu poți funcționa adecvat din punct de vedere muscular fără proteine.

Poți avea parte de cantitatea de proteine necesară funcționării optime a organismului mâncând, spre exemplu, carne, branzeturi, iaurt, dar și soia, ouă, somon sau sardine. Pe internet găsești o sumedenie de articole și tabele cu alimentele foarte bogate în proteine, dar și cu idicații privind, spre exemplu, numărul caloriilor, așa că nu vom insista asupra acestui aspect.

Menționăm, însă, că nu întotdeauna reușim să ne alimentăm suficient de proteic pentru a face față activităților fizice, în special dacă avem o viață sportivă coerentă. La o simplă căutare pe Google, vi găsi o multitudine de suplimente alimentare, iar datoria ta este să te informezi și să afli care sunt (dacă sunt!) riscurile la care te expui consumându-le. Spre exemplu, există suplimente alimentare pentru slăbire, pentru performanță sportivă, pentru creștere în greutate, pentru energie și anduranță, dar și astfel de proteine pentru mușchi, secțiune unde vei găsi deseori și astfel de produse.

O altă variantă pe care o preferă în special raw veganii este pudra proteică din orez, 100% naturală, cu o concentrație de proteine de peste 80%. Informează-te cu privire la calitatea produselor și la efectele pe care le au sau pe care le pot avea asupra organismului, citește păreri, opinii și nu te sfii să întrebi un specialist atunci când ai dileme. Sănătatea ta, în ansamblu, este singurul scop în sine către care ar trebui să te ghidezi. Toate celelalte sunt doar mijloace prin care îl poți atinge.

În plus, mai ușor cu tutunul și alcoolul! Citește aici cum afectează fumatul performanțele sportivilor de anduranță, iar aici găsești informații despre efectele alcoolului asupra sportivilor de anduranță. Nu spune nimeni să nu bei o bere cu prietenii în oraș, însă orice beție îți dereglează organismul și duce la scăderea dramatică a performanțelor sportive.

Outdoor

Evident, una dintre cele mai bune strategii de antrenament pentru drumeții este practicarea drumețiilor montane. Chiar dacă ai evitat până acum să mergi pe munte iarna, investește în echipament de calitate (e o investiție pe care o faci o dată la câțiva ani) și alege niște trasee ușoare. Informează-te, în prealabil, asupra stării traseului și sună la Salvamont, pentru a nu avea surprize neplăcute. Nu uita să verifici și prognoza meteo.

Alte câteva sfaturi pe care ți le putem da:

 

  • Mergi cât mai mult pe jos, prin zăpadă. Primăriile au grijă, de multe ori, de acest aspect și lasă străzile troienite, fiind mereu luate prin surprindere de „iadul alb”;
  • Schiază. Oxigen, echilibru, tonus muscular. Și distracție cu aromă de vin fiert!
  • Fă-ți un abonament la o sală de escaladă. Îți vei îmbunătăți rezistența, forța musculară și coordonarea.

Ca regulă generală, încearcă să duci o viață cât mai activă și profită de orice ocazie pentru a face sport. Dacă prietenii te invită la fotbal, du-te și joacă! Nu există un sport dăunător pentru organism, atât timp cât respectăm regulile elementare de siguranță, pentru a evita accidentările, și atât timp cât nu trișăm, de dragul performanței, consumând substanțe care ne pun viața în pericol.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*