Cum îți îngijești bocancii de munte? Atunci când vrei să-ți cumper o pereche de bocanci de munte, ai la dispoziție două opțiuni. Fie achiziționezi o preche ieftină, de calitate îndoielnică, fie vrei, într-adevăr, să faci o investiție și alegi o pereche de bocanci de foarte bună calitate.

Pe lângă multe alte avantaje pe care le oferă, niște bocanci buni sunt mai rezistenți decât niște ghete „de bazar”. Însă, indiferent cât de rezistentă este, spre exemplu, o astfel de pereche de bocanci de munte, ea trebuie îngrijită pentru a-i lungi durata de viață și pentru a te asigura că proprietățile și calitățile sale rămân neschimbate timp de ani de zile. De ce să cumperi o pereche nouă de bocanci după un an sau doi, când aceștia te pot ține chiar și zece ani? Crezi că exagerăm? Te asigurăm că nu.

Prin urmare, avem câteva sfaturi pentru tine, pe care le-am primit și noi, la rândul nostru, de la oameni care știu ce spun:

  1. Citește „manualul de instrucțiuni”

De obicei, fiecare pereche de bocanci vine la pachet cu un „manual de instrucțiuni” și sfaturi cu privire la îngrijirea lor. Citește acele sfaturi și instrucțiuni și încearcă să pui în aplicare sfaturile producătorului.

2. Poartă-i întâi în oraș

Te sfătuim să porți bocancii întâi în oraș. înainte de a merge cu ei pe munte, și să nu te ferești de bălți și noroaie. Vei afla dacă sunt, într-adevăr, impermeabili și nu au defecte de fabricație. În plus, îți vei obișnui și piciorul cu noua ta pereche de încălțăminte, scăzând, astfel, riscul de a face bășici și bătături pe traseu.

3. Curăță bocancii la finalul zilei

În timpul drumețiilor montane, curăță întotdeauna bocancii, cât poți de bine, la finalul zilei. Scoate pietricelele din talpă și scutură interiorul. În acest fel, eviți ca diverse lucruri să se impregneze sau să rămânăîn bocanci și să afecteze talpa sau alte materiale din care aceștia sunt confecționați. Totodată, în timpul nopții, ține bocancii în afara cortului, dar departe de umezeală. În timpul iernii, învelește-i într-o pungă groasă pentru a-i feri de umezeala zăpezii și apoi de îngheț.

Citește și: Cum alegi bețele telescopice, în funcție de lungimea lor

4. Spală-i când ajungi acasă

Dacă vrei să-ți păstrezi bocancii în stare bună cât mai mulți ani, nu uita niciodată să-i speli după ce te întorci din drumeție. Evită săpunul! În loc de săpun, folosește un gel special de curățat încălțămintea, precum acesta de aici. Poți începe cu murdăria din exterior prin îndepărtarea noroiului, folosind o perie pentru încălțăminte sau chiar o periuță de dinți.

Pentru interior, folosește o lavetă pentru a șterge urmele de sare lăsate de transpirație și scoate branturile, pentru a permite uscarea completă a bocancilor. În general, este recomandat să nu pui bocancii în mașina de spălat, deoarece impactul, temperatura apei și detergentul dăunează. Dacă vrei, totuși, să-i speli la mașina de spălat, spală-i cu apă călduță, fără detergent, și pune în mașină, pe lângă bocanci, o pătură mai groasă.

Lasă bocancii să se usuce la temperatura camerei, evitând sursele de căldură.

5. Folosește soluții de impermeabilizare

După ce îi speli și îi usuci, poți folosi astfel de soluții speciale pentru impermeabilitate, pe bază de uleiuri, ceară sau silicon. Atunci când utilizezi aceste soluții, citește cu atenție instrucțiunile, întrucât excesul cu astfel de tratamente poate dăuna pielii din care este făcut bocancul.

6. Atenție la locul în care îi depozitezi!

După ce ți-ai curățat bocancii, pune bocancii într-un loc aerisit, unde să fie feriți de umezeală. O soluție potrivită poate fi într-un dulap pentru pantofi.

Citește și: Ce trebuie să faci în mai ca să fii apt de drumeții în iunie

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*