Cu toții încercăm, teoretic, să evităm hipotermia, pentru că nimănui nu-i place să-i fie frig când umblă iarna pe munte. Cu toate acestea, numai în SUA există, anual, în medie, 1.300 de cazuri de decese cauzate de hipotermie.

Nu avem cifre statistice valabile pentru Uniunea Europeană, iar pentru România, nici atât, însă hipotermia reprezintă un preicol real pentru oricine se aventurează iarna pe munte și nu respectă o serie elementară de reguli, pentru propria siguranță.

Vom încerca să scriem cât mai la obiect despre aceste reguli, pentru că, în fond, nu este nimic complicat aici. Sunt doar lucruri de bun simț, care îți pot salva viața. Ți și celor alături de care pleci în drumeție.

Echipează-te corespunzător

Cea mai importantă regulă pe munte: nu pleca în drumeție îmbrăcat cu primele haine pe care le găsești în dulap. Nici măcar vara, deci cu atât mai puțin iarna. Respectă regula celor trei straturi de haine, despre care am pomenit, pe site-ul nostru, de zeci de ori și despre care am scris, în detaliu, AICI.

În plus, îmbracă-te cu pantaloni și o jachetă impermeabile și foarte călduroase, așa cum sunt aceste geci de munte. Privește aceste obiecte vestimentare ca pe adăpostul tău mobil în timpul drumeției. Acestea sunt, practic, adăpostul tău mobil, în timpul drumeției.

Nu purta bumbac

Se spune că „bumbacul ucide”. Am explicat AICI de ce.

Menține corpul uscat

Transpirația nu este altceva decât mecanismul prin care corpul tău se auto-răcește atunci când este foarte încins. Acest mecanism funcționează și iarna. Însă iarna, spre deosebire de vară, transpirația și umezeala de la nivelul corpului pot deveni periculoase și pot contribui la apariția hipotermiei. Dacă ai dat click pe link-ul de mai sus, de la regula celor trei straturi de haine, ai aflat, deja, ce caracteristici trebuie să aibă primul strat, pentru a-ți păstra piele,a uscată.

Fii moderat

Păstrează un echilibru între gradul de izolare a corpului și efortul pe care îl depui. Înainte de a depune efort, spre exemplu, dă un strat de haine jos și îmbracă-l la loc înainte de a simți frigul sau după ce te-ai oprit, în cazul în care nu ți-a fost frig deloc atunci când te-ai mișcat.

În plus, învață să recunoști simptomele hipotermiei, precum tremuratul, pierderea capacității de coordonare, vorbirea greoaie și dificultatea în luarea deciziilor. Într-o astfel de situașie, abandonează imediat și caută cel mai apropiat loc în care să te poți încălzi și usca.

Dacă nu există un astfel de loc în apropiere, ia legătura cu un echipaj Salvamont. Dacă o faci la timp, vei putea să le povestești și altora ce era să pățești pe munte.

Citește și: De ce te accidentezi pe pârtie. 10 cauze posibile

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*