O drumeție la munte pe timp de primăvară este curată magie. Pârâul susură, se întunecă binișor după ora 8, iar noi simțim că trăim din nou. Cu toate acestea, primăvara plouă mai des decât vara, iar dacă nu ești pregătit să campezi pe ploaie, micul tău concediu se poate transforma într-un coșmar mocirlos.

Există, însă, o strategie prin care îți poți păstra buna dispoziție și te poți bucura în continuare de o zi și o noapte la munte, chiar dacă plouă încontinuu, iar potecile s-au transformat în cărări desfundate.

În plus, nici măcar nu vei cheltui o avere pentru a te pregăti cum se cuvine pentru astfel de evenimente. Iată ce îți recomandăm să faci și cu ce ar trebui să pleci de-acasă:

1. Pregătește-te să te uzi

Renunță la mitul conform căruia tot ce ai trebuie să rămână uscat. Nu pleci în spațiu în costum de cosmonaut, ci pe munte, în haine de drumeție. În schimb, chiar dacă ești ud, nu trebuie să-ți fie frig, așa că alege haine din materiale sintetice, care se usucă foarte rapid și păstrează căldura în interior, la contactul cu pielea.

2. Împachetează toate obiectele care s-ar putea uda în saci de gunoi

În special hainele. Fă acets lucru de precauție, chiar și atunci când ai la dispoziție un rucsac impermeabil. În plus, dacă rucsacul nu este impermeabil, vei avea nevoie de o husă de protecție, care poate fi improvizată, la rândul ei, dintr-un sac mare de gunoi. Totodată, acoperă și partea de jos a rucsacului, pentru situația în care îl vei așeza pe pământul ud.

3. Ia cu tine în drumeție un cort impermeabil

Pentru a campa pe ploaie, un cort impermeabil se află, de fapt, la granița dintre o vacanță reușită și un coșmar. În fond, dacă ai mâncare, apă și un cort impermeabil, poți să stai pe munte câte zile ai chef.

Avem, însă, o mențiune de făcut. În general, drumețiile pe ploaie sunt ceva mai dificile decât cele pe vreme bună, nu doar din cauza calității precare a terenului, ci și a faptului că lucrurile se udă și devin ceva mai grele. De aceea, dacă mergi în drumeție singur sau cu încă o persoană, limitează-te la un cort de două persoane, ideal, oricum, pentru orice tip de drumeție. Este suficient de încăpător pentru două persoane și mult mai confortabil prin spațiul său decât un cort pentru o persoană. În același timp, nu cari mai mult decât ai nevoie pentru a te adăposti. Ai aici câteva exemple de corturi de drumeție pentru două persoane, excelente chiar și pe timp de ploaie.

În plus, ține cont de următoarele sfaturi:

  • Instalează cortul cât mai repede cu putință;
  • Întinde pânza cortului cât mai mult posibil, în special pânza exterioară. În caz contrar, apa ar putea bălti pe cort, iar vântul îți va da mult de furcă;
  • Păstrează cât mai uscat interiorul cortului. Descalță-te în „separeul” din fața intrării (sperăm că ai un cort cu vestibul). Toate articolele vestimentare ude ar trebui, de asemenea, să fie depozitate acolo;
  • Asigură-te că interiorul cortului este ventilat corespunzător (chiar și pe timp de ploaie). În caz contrar, condensul te va face să crezi că a început să-ți plouă în cort;
  • Un sac de dormit cu strat izolator sintetic ți-ar putea fi de mare folos în astfel de situații.

Citește și: 10 sfaturi despre echipamentul de drumeție de la directorul International Mountain Guides

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*