Când pleci pe munte pentru câteva zile, împachetarea lucrurilor în rucsac devine o provocare majoră. Vrei să iei cu tine izopren, cort, tot felul de haine și de piese de echipament, cameră foto, hrană, apă și multe altele. Le așezi pe toate în fața ta și par extrem de multe și de voluminoase, apoi privești rucsacul și te întrebi prin ce minune o să intre toate acolo.

Nu vrem să scriem mult despre ceva ce ar trebui să fie simplu de făcut, așa că trecem la treabă:

1. Alege rucsacul de care ai cu adevărat nevoie

Dacă mergi în drumeție pentru trei zile, dar ai un rucsac de 15 litri, da, te credem: lucrurile de care ai nevoie și pe care vrei să le iei cu tine sunt prea multe și prea voluminoase pentru desaga ta. În schimb, un rucsac care se poate mări până la 50 de litri și se poate restrânge până la 30 de litri este un rucsac pe care-l poți lua atât pe pe trasee de 3-4 zile, cât și pe trasee de 1-2 zile. Găsești aici câteva exemple de astfel de rucsacuri de munte.

2. Sortează echipamentul în categorii

Lucrurile de care vei avea nevoie foarte des vor fi puse deoparte. Exemple? Mâncarea, apa, frontala etc. Aceste lucruri nu trebuie puse la fundul rucsacului, ci la suprafață sau în buzunarele exterioare, din motive evidente.

Apoi, sorteaza lucrurile în funcție de greutate. Lucrurile mai grele și rigide stau la fundul rucsacului și spre mijloc, iar lucrurile ușoare și mai puțin rigide stau deasupra și spre exteriorul rucsacului.

3. Umple locurile goale

Acestea sunt marele dușman al rucsacului bine centrat. Le poți umple, evident, cu obiecte sau piese de echipament mai mici, care pot intra în spațiile rămase între două obiecte mai rigide. Te sfătuim să împachetezi totul în pungi, chiar dacă ai un rucsac impermeabil. Dacă te prinde ploaia pe traseu și ai nevoie de ceva din rucsac, îl vei desface, iar apa va putea pătrunde înăuntru. Cu siguranță nu vrei să ai surpriza de a constata că șosetele pe care le credeai uscate și confortabile sunt jilave din cauza umezelii.

4. Ce agăți de rucsac, la exterior?

Păi, crampoanele, pioleții și celelalte elemente ale echipamentului pentru gheață. Dacă nu ai de ce să agăți coarda, înfășoar-o în jurul părții de sus a rucsacului, iar dacă nu vrei să agăți casca în exterior, așeaz-o în rucsac și pune în ea obiectele de mici dimensiuni.

Citește și: Ce este hipotermia și cum o eviți pe munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*