Cum alegi un sac de dormit. Pentru noi, cvartetul magic e următorul: bocanci de calitate, un rucsac care să se potrivească spatelui tău, un cort ușor și rezistent, precum și un sac de dormit călduros, care nu ocupă mult spațiu în rucsac și cântărește puțin.

A venit vremea să vorbim puțin despre sacii de dormit și, mai ales despre lucrurile de care ar trebui să ții cont atunci când îl alegi.

Temperatura de pe munte

Până în 2005, fiecare producător de saci de dormit a folosit un sistem propriu pentru grila de temperatură. Ulterior, a fost adoptată Norma Europeană (EN) 13537, cu patru criterii de determinare a temperaturii de somn. Atenție, însă! În timpul testării s-au folosit un singur strat de îmbrăcăminte, un fes și un izopren sub sac, de aceea vă sfătuim și pe voi să luați în drumeție un fes și, mai ales, izopren.

Limita superioară – temperatura la care un bărbat poate să doarmă fără să transpire prea mult.

Confort – temperatura la care o femeie poate să dormă confortabil, într-o poziție relaxată.

Limita de confort – cea mai mică temperatură la care un bărbat poate să doarmă timp de opt ore, în poziție fetală, fără să se trezească în acest timp și să simtă nevoia să-și pună sîngele în mișcare.

Extrem – temperatura limită la care o femeie poate să stea șase ore fără să facă hipotermie. Cu toate acestea, degerăturile nu sunt excluse.

Conform celor patru criterii, avem trei tipuri de saci de dormit:

Saci de dormit de vară, pentru temperaturi de peste 1.6 grade Celsius.

Saci de dormit de trei sezoane, pentru temperaturi cuprinse între -12.2 și 1.6 grade Celsius.

Saci de dormit de iarnă, pentru temperaturile cuprinse între -23.3 și -12.2 grade Celsius. Pentru expediții, sacii au grile sub -23.3 grade Celsius. Iată și câteva exemple relevante de saci de dormit de iarnă.

Recomandare: dacă sacul de dormit nu este cotat EN13537, îți recomandăm să cumperi un sac cu o grilă de temperatură mai scăzută decât cea pe care crezi că o vei întâmpina pe munte. E bine să fii precaut, mai ales că nu știi exact cum se va „comporta” la temperaturi foarte scăzute, iar ultimul lucru pe care ți-l dorești este să afli asta la altitudine.

Câteva lucruri despre umplutură

Oamenii tind să creadă că umplutura te încălzește. Realitatea este alta: umplutura are rolul de a minimiza pierderea căldurii pe care o generează corpul uman. Astfel, în sacul de dormit perfect, temperatura nu va crește niciodată peste 37 de grade Celsius, cât măsoară temperatura corpului uman.

Umplutura este, în principal, de două feluri:

Din puf (rață sau gâscă). Ideală pentru temperaturi scăzute, deoarece este un bun izolator și permite pielii să respire. Este ușoară și ocupă foarte puțin spațiu la împachetare. Prețul este, însă, mai mare, însă sacul de dormit este mai rezistent și își păstrează proprietățile chiar și după mulți ani de folosire. Găsești aici câteva exemple de saci de dormit de calitate de top, cu umplutură din puf. Cu toate acestea, evită să-l uzi, deoarece se usuca foarte greu și, evident, proprietățile de izolare termică vor fi afectate.

Cum alegi un sac de dormit din puf

Ai la dispoziție două variante: din puf de rață și din puf de gâscă. Dacă nu știi ce să alegi, te sfătuim să ții cont de puterea de umplere: câte grame de puf sunt necesare/centimetru cub. De obicei, puterea de umplere se calculează în uncie (28 grame)/inch cub (16 centimetri cubi). Astfel, în cazul umpluturii din puf de rață, un sac de dormit din categoria premium are putere de umplere de 750-800, iar la puful de gâscă, puterea de umplere poate să ajungă și la 900. În acest caz, însă, prețul crește considerabil.

Gândește-te și la durabilitate. Durata medie „de viață” a unui sac de dormit cu umplutură din puf de rață este de 20 de ani, în timp ce cea din puf de gâscă poate fi de 25 de ani.

Ține cont și de miros. Dacă ești sensibil, află că puful de rață ar putea să te deranjeze.

Sintetică – Este o umplutură non-alergenică, se usucă rapid și păstrează temperatura corpului chiar și atunci când este udă. Acești saci de dormit sunt, de obicei, mai ieftini decât cei din puf, însă se împachetează mai greu și cântăresc ceva mai mult. Totodată, sacii cu umplutură sintetică își pierd calitățile de izolare cu fiecare împachetare.

Cei mai mulți saci de dormit cu umplutură sintetică au fibre scurte. Aceși saci par moi și flexibili. Există și saci cu fibre foarte lungi și groase. Aceștia sunt mai rezistenți, însă mult mai greu de împachetat.

Există și „struțo-cămine”. Unii saci au un amestec de umpluturi, în timp ce alții au, spre exemplu, puf pe față și fibre în zona din spate.

Citește și: 

Genuri și forme

Femeile sunt mai friguroase decât bărbații, de aceea este esențial să alegi specificațiile potrivite genului tău. Sacii de dormit pentru femei sunt mai scurți, mai înguști și mai largi în zona șoldurilor și au mai multă umplutură în partea superioară a corpului și în zona gleznelor și a tălpilor.

Dacă vrei o izolare termică bună și un sac ușor, cumpără un sac de dormit mai îngust în zona umerilor și a șoldurilor. Dacă vrei confort și nu te interesează greutatea sacului, varianta unui sac mai larg în zona umerilor și șoldurilor este o alegere mai bună.

De asemenea, ține cont și de înălțime.

Greutatea

Un sac mai greu nu oferă neapărat confort termic optim. Pentru vară, un sac de până într-un kilogram e suficient, în timp ce pentru trei sezoane ai putea să mergi până la cel mult 1.5 kilograme. Apoi, hotărăște-te cât ești dispus să cari și cât spațiu vrei să-ți ocupe sacul în rucsac.

Sacul de dormit este, în condiții de repaus, echivalentul bocancilor de munte: cea mai importantă piesă de echipament.

Alte lucruri de care ai putea să ții cont

Gluga – Pe la cap se pierde aproximativ 50% din temperatura corpului. De aceea, cei mai buni saci de dormit sunt cei stil mumie, precum acești saci de dormit, care izolează foarte bine zona capului.

Gulerul – Unii saci de dormit au un șnur deasupra umerilor. Odată strâns, gulerul previne pierderea căldurii.

Fermoarul – În primul rând, trebuie să vezi dacă sacul de dormit are un termoapărător, care să prevină, ca și gulerul, pierderea de căldură. În plus, dacă mergi în drumeție cu iubitul sau iubita și vă place să dormiți îmbrățișați, verifică dacă fermoarul permite „cuplarea” cu un alt sac de dormit. Totodată, fermoar aflat doar în partea superioară a sacului de dormit păstrează mai bine căldura în zona picioarelor.

Garanție – Deși cei mai mulți producători oferă o garanție de 2 ani, există și brand-uri care optează doar pentru jumătate din această perioadă.

Buzunare – Unii saci de dormit au buzunare pentru portofel și telefon.

Sac de compresie – Ca să faci sacul cât mai mic cu putință. A nu se confunda cu sacul de depozitare.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*