Dacă te doare spatele sau dacă resimți dureri la umeri sau la șold atunci când porți cu tine un rucsac de munte în timpul drumețiilor, există șanse mari ca acel rucsac să nu ți se potrivească sau să nu îl porți cum trebuie.

O astfel de problemă este foarte des întâlnită în rândul iubitorilor de munte, de aceea ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să te bucuri la maximum de fiecare clipă petrecută pe potecile montane.

Cele mai mari greșeli pe care le faci

  1. Prima greșeală pe care o fac montaniarzii care resimt dureri de spate în timpul drumețiilor este că achiziționează un rucsac de munte cu o dimensiune greșită a trunchiului. Înainte de a cumpăra un rucsac, măsoară lungimea spatelui (de la baza gâtului până la șale) și cumpără un rucsac care respectă aceast[ dimensiune.
  2. A doua greșeală este cumpărarea unui rucsac de munte a cărei centură de șold este prea mică sau prea mare pentru corpul tău. Cu toate acestea, multe rucsacuri, precum aceste rucsacuri de munte, vin la pachet cu o centură de șold reglabilă.

Citește și: 10 sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi dacă mergi cu copilul la munte

Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un rucsac pentru drumeție:

Centura de șold

  1. Centura îți acoperă oasele șoldului sau alunecă sub ele?
  2. Dacă nu o poți strânge suficient de mult și alunecă sub șolduri, centura ar putea fi prea lungă.
  3. Dacă centura se sprijină pe partea inferioară a spatelui și nu pe părțile laterale ale șoldurilor, ar putea fi prea scurtă.
  4. Centura este îndeajuns de confortabilă, fără să fie prea strânsă și să provoace dureri de spate?
  5. Dacă slăbești complet bretelele rucsacului, simți cum întreaga încărcătură se „odihnește” pe șolduri?
  6. Lasă mâinile în jos. Dacă buzunarele centurii sunt în spatele brațelor tale, aceasta ar putea fi prea scurtă.

Citește și: La munte sau la mare? TOPUL avantajelor pentru sănătate. Unde este mai bine să-ți petreci timpul liber

Lungimea spatelui

  1. Ai aflat care este lungimea spatelui tău? Are rucsacul aceeași dimensiune?
  2. Dacă rucsacul se odihnește bine pe șolduri, însăexistă spațiu între partea de sus a bretelelor și umerii tăi, rucsacul ar putea fi prea înalt.
  3. Dacă porți întreaga greutate pe umeri, rucsacul ar putea fi prea scurt.

Bretelele de umăr

  1. Dacă umerii se înroșesc în partea din față, asigură-te că poți plasa o parte din greutate și pe șolduri. Dacă umerii sunt, în continuare, suprasolicitați, cumpără un rucsac mai mare sau cară mai puține lucruri atunci când mergi la munte.
  2. Dacă bretelele de umăr te jenează la gât, relaxează cureaua de piept. Dacă problema persistă, rucsacul ar putea fi prea îngust pentru tine.

Citește și: Singură în drumeție. Ce trebuie să știi dacă vrei să mergi singură-cuc pe munte

Cureaua de piept

  1. Dacă breteaua de piept te jenează la gât, încearcă să o cobori. Dacă problema persistă, cumpără un rucsac de munte mai lat decât cel pe care îl deții în acest moment.
  2. Dacă strângerea curelei nu te ajută săporți greutatea pe umeri, iar rucsacul se lasă pe spate, ai nevoie de un rucsac de munte mai îngust.

Încearcă mai multe rucsacuri

Dacă știi ce model ți se potrivește, cumpără rucsacul pe care ți-l dorești. Dacă nu știi, însă, care este produsul de care ai nevoie, încearcă mai multe modele. Le poți proba într-un magazin și îl poți comanda, apoi, de pe internet, dintr-un magazin online în care găsești un produs identic, la un preț mai accesibil.

Gândește-te și la faptul că unele modele de rucsacuri ar putea să nu ți se potrivească nciodată, deoarece ești fie foarte înalt, fie foarte lat în umeri. Rucsacurile sunt precum costumele de business: unele ți se potrivesc din prima, iar altele ar avea nevoie de nenumărate retușuri. Din păcate, retușurile sunt imposibile în cazul rucsacurilor, însă varietatea modelelor te va salva întotdeauna.

Citește și: 14 lucruri pe care trebuie să le știi neapărat înainte de a te apuca de MTB

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*