Cum alegi rucsacul de munte în funcție de tipul de activitate montană? Dacă știi ce vrei să faci, dar nu știi exact de ce tip de rucsac ai nevoie, ai nimerit unde trebuie, pentru că încercăm să răspundem acestei întrebări cât mai succint posibil.

Să vedem:

Drumeție – Rucsacurile pentru drumeții se găsesc într-o multitudine de dimensiuni și caracteristici de design pentru a se potrivi tuturor tipurilor de constituție fizică. Aproape toate rucsacurile de drumeție au rezervoare de apă sau buzunare pentru sticlele de apă, chingi pentru stabilitate/reducerea frecării pe spatele purtătorului, iar unele dintre ele pot fi reglate și în funcție de înălțimea și coinstituția fizică a purtătorului.

Exemple: acestea sunt printre cele mi căutate rucsacuri de drumeție.

Alpinism – Spre deosebire de alte tipuri de rucsacuri, cele de alpinism au un profil îngust pentru a facilita mișcarea sportivului. Cele mai multe includ o căptușeală sau un cadru cu întărituri pentru confort, care ajută la centrarea greutății. De asemenea, aceste rucsacuri includ caracteristici specializate, cum ar fi sistemele de prindere pentru bețe sau chingile pentru compresie. Armăturile și țesăturile mai dure ajută la minimizarea pagubelor cauzate de abraziune. Unele rucsacuri de aplinism pot fi folosite și pentru schi sau snowboarding.

Citește și: Cum te pregătești pentru drumeții montane. 4 mituri despre echipament și antrenamente, pe care le demitizăm

Alergare – Concepute special pentru a limita frecarea lor de spartele purtătorului în timpul alergării, acest tip de rucsac este compact, ușor și destul de neîncăpător pentru alte lucruri în afară de cele strict necesare. Buzunarele sunt poziționate în așa fel încât să ofere acces ușor la gustări.

Ciclism montan – Cu design compact și profil redus, acest rucsac este conceput în așa fel încât să fie stabil pe spate și să nu opună o mare rezistență la vânt. Cele mai multe sunt compatibile cu rezervoarele pentru hidratare. Spre deosebire de alte tipuri de rucsacuri, la aceste modele, centurile de șold sunt poziționate mai sus de linia taliei, pentru a nu îngreuna pedalatul.

Exemple de rucsacuri de alergare și ciclism.

Sporturi de iarnă – Acest tip de rucsac are un profil îngust, pentru a vă permite să vă deplasați fără probleme. Ca și în cazul rucsacurilor de alergare și ciclism, multe sunt compatibile cu rezervoarele pentru hidratare, cu diferența că acest model are și izolații pentru a preveni înghețarea apei. Cu excepția rucsacurilor mai mici, majoritatea celor pentru schi sau snowboard vă permit să atașați schiurile sau snowboardul, iar cele mai multe au un loc sigur pentru a vă păstra la îndemână lopata și sonda de zăpadă.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*