Ochelarii de schi se află în mijlocul unui paradox. Pe de o parte, sunt părintre cele mai utile piese de echipament pentru schiori, iar pe de altă parte, sunt și cei mai ignorați de către schiorii amatori.

Pentru a afla cum alegi cea mai bună pereche de ochelari pentru pârtie, trebuie să știi, întâi, ce sunt razele UV, apoi de ce ai nevoie de ochelari.

Ce sunt razele ultraviolete

Razele ultraviolete (razele UV) sunt radiaţii electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiaţiile luminii pe care o percepem. Razele ultraviolete sunt de trei feluri: UVA, UVB şi UVC.

Razele UVA au lungimi de undă mai mari şi trec cu uşurinţă prin sticlă. UVB sunt cele mai periculoase raze ultraviolete, însă razele UVC nu ajung până la suprafaţă pământului, deoarece sunt blocate de atmosfera Terrei.

Razele UV ne afectează ochii, însă nu doar în zilele însorite, ci și în zilele înnorate. Norii nu reprezintă un obstacol pentru ele. În plus, razele ultraviolete au cea mai mare putere între orele 10 şi 14, când ești, probabil, cel mai activ pe pârtie.

Mai multe studii efectuate în cadrul Naţional Eye Institute din SUA au demonstrat că expunerea îndelungată la soare poate duce la dezvoltarea unor afecţiuni oculare precum cataractă sau degenerescenţă maculară. Astfel, 20% dintre cazurile de cataractă sunt provocate de expunerea la raze UV.

Radiaţiile UV afectează în primul rând corneea şi pot provoca chiar şi arsură corneeană, denumită în termeni medicali „fotocheratită”. Aceasta se manifestă prin inflamarea corneei, provoacă dureri foarte mari şi duce la pierderea temporară a vederii. Şi conjunctiva, membrana care căptuşeşte pleoapele, poate fi puternic afectată de pe urma razelor ultraviolete. Afecţiunile conjunctivei provocate de razele soarelui sunt pienguecula şi pterigionul.

De ce ai nevoie de ochelari de schi

  • la altitudini mari, aerul filtrează mai puţin razele UV;
  • reflexia soarelui pe zăpadă este puternică și dăunătoare pentru ochi, nu doar deranjantă;
  • ochii îţi lăcrimează dn cauza vântului sau atunci când prinzi viteză pe pârtie.

Cum alegi ochelarii de schi. Caracteristici pe care să le urmărești

Ochelarii de ski și snowboard pentru protecție ar trebui să ți se potrivească perfect și să-ți ofere confort când îi porți. Ochelarii de bună calitate nu sunt neapărat scumpi, ci pot fi găsiți și la prețuri foarte bune, precum acești ochelari de ski. De asemenea, poți arunca un ochi și la aceste piese de echipament schi, unde găsești și reduceri de prețuri, deși încă ne aflăm în plin sezon.

Acordă mare atenție factorului de protecție UV, mai ales că tocmai te-ai convins de importanța unei asemenea caracteristici a ochelarilor de schi. Din fericire, majoritatea producătorilor folosesc protecție UV chiar și în cazul modelelor de bază.

Ochelarii cu lentile polarizate reduc din strălucirea luminii, fapt ce te va ajuta să observi mai bine denivelările. Lentila polarizată este perfectă pentru a reduce oboseala ochilor. Cu toate acestea, unii schiori preferă să nu le folosească, deoarece vor să observe mai bine suprafețele înghețate de pe pârtiile amenajate.

Culoarea lentilelor este, la rândul ei, destul de importantă. De obicei, o lentilă galbenă sau roz va lucra pentru zilele în care cerul este acoperit de nori, în timp ce o lentilă cu o tentă întunecată sau o lentilă reflectorizantă de argint este folosită în general pentru zile luminoase.

Atunci când schiezi sau te dai cu placa, ai nevoie de ochelari care favorizează o bună vedere periferică. Astfel, tot mai multe branduri încep să producă ochelari oversized pentru acei ce caută să vadă cât mai mult în lateral. Aceste modele de ochelari sunt o alegere perfectă pentru snowboarderi, care au nevoie de o vedere periferică mai largă.

Aerisirile ochelarilor sunt foarte importante, deoarece contribuie la prevenirea aburirii lor.

Pentru cei care poartă ochelari de vedere, producătorii s-au gândit la o formă a ramei care permite un spațiu în plus pentru ca brațele ochelarilor să încapă în ochelarii de schi și snowboard, fără a produce disconfort.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*