Cum alegi bețele telescopice, în funcție de lungimea lor? Dacă ți-ai pus această întrebare, înseamnă fie că nu le-ai cumpărat deja, fie că ai cheltuit banii pe niște produse care nu ți se potrivesc. Din fericire, răspunsul este destul de simplu.

Bețele telescopice cu o lungime potrivită staturii tale sunt, în general, acele bețe care îți vor ajuta coatele să formeze un unghi de 90 de grade atunci când le ții în paralel cu corpul tău, cu vârfurile înfipte lângă bocanci. Unele bețe telescopice au o lungime ajustabilă, în timp ce altele au lungimi fixe, fapt pentru care îți recomandăm să citești rândurile de mai jos.

Pentru bețele telescopice cu lungime ajustabilă:

  • dacă ești mai înalt de 1,80 m, alege bețe telescopice cu o lungime de cel puțin 130 cm;
  • dacă ești mai scund de 1,80 m, vei putea ajusta în mod satisfăcător aproape orice tip de bețe de trekking cu lungime ajustabilă.

Pentru bețele telescopice cu lungime fixă:

Folosește următorul tabel pentru a alege mărimea potrivită:

Înălțimea ta Înălțimea bețelor telescopice
< 1,55 m 100 cm
1,55 m – 1,70 m 110 cm
1,70 m – 1,80 m 120  cm
1,80 m + 130cm

Cum ajustezi lungimea bețelor telescopice

Dacă ai o pereche de bețe telescopice cu lungime ajustabilă (ai aici câteva exemple de astfel de bețe telescopice), este important să știi care este lungimea potrivită la care să le reglezi. Dacă lungimea nu este cea potrivită pentru tine, ai putea avea probleme la nivelul brațelor, umerilor, spatelui, gâtului și chiar genunchilor, pe care riști să îi suprasoliciți.

Pentru drumeție, în general. După cum scriam mai sus, lungimea potrivită este cea care îți va pune zona coatelor în unghi de 90 de grade atunci când înfigi bețele în apropierea ghetelor tale.

Pentru lungile porțiuni de urcare de pe traseu. În aceste zone ale traseului pe care îl parcurgi, poți scurta bețele de trekking cu 5-10 cm, în funcție de gradul de înclinare al rampei. Cu cât urcușul este mai abrupt, cu atât trebuie să scurtezi bețele mai mult. În caz contrar, brațele și umerii vor obosi în mod inutil.

Pentru lungile porțiuni de coborâre de pe traseu. Încearcă să lungești bețele de trekking cu 5-10 cm, fapt care te va ajuta să-ți menții echilibrul și să preiei în brațe o mică parte din tensiunea pe care o suportă genunchii tăi în timpul coborârii.

Citește și: Ce trebuie să faci în mai ca să fii apt de drumeții în iunie

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*