Betele de trekking fac parte din echipamentul multor drumeți, iar motivele sunt simple: ele îmbunătățesc stabilitatea și oferă sprijin pe toate tipurile de teren.

Betele de trekking nu vor duce la scăderea consumului total de energie în timpul drumeției, deoarece îți vei folosi brațele mai mult decât atunci când nu ai betele telescopice. Cu toate acestea, bețele contribuie la distribuirea efortului într-un mod care ajută la creșterea rezistenței și la scăderea gradului de oboseală în timpul drumeției. Vândute, de obicei, în pereche, betele de trekking reduc presiunea asupra genunchilor în timpul drumeției, indiferent de tipul terenului cu care te confrunți. Cele mai multe bete de trekking sunt ajustabile ca lungime, iar unele dintre ele sunt capabile să absoarbă șocurile cu ajutorul unor arcuri interne.

Caracteristicile betelor de trekking

Betele standard. Acestea nu sunt dotate cu un mecanism de absorbție a șocurilor, prin urmare sunt mai ușoare și mai ieftine. Deși nu absorb impactul la fel de bine în perioada de coborâre, ele oferă același nivel de stabilitate ca betele dotate cu un mecanism de absorbție a șocurilor.

Sunt ajustabile. Lungimea celor mai multe modele de bete de trekking poate fi ajustată pentru a îmbunătăți stabilitatea pe diferitele tipuri de teren. Ele pot avea o lungime ajustabilă cuprinsă, în general, între 60 și 140 cm. Atunci când te afli în coborâre vei scurta betele de trekking și le vei alungi atunci când ești în perioada de urcare.

Absorb șocurile. Betele de trekking cu o astfel de caracteristică sunt dotate cu niște arcuri interioare care pot absorbi șocurile atunci când te afli pe porțiunile de coborâre ale traseelor montane. Absorbția șocurilor poate fi oprită după bunul plac și chiar este recomandată folosirea unor bete rigide pe porțiunile de urcare. Absorbția șocurilor este recomandată în special persoanelor care au glezne și genunchi sensibili.

Betele ultraușoare. Aceste bete te ajută să te miști mai ușor și mai repede și te ajută să te simți mai puțin obosit la finalul unei zile de drumeție. Betele ultraușoare, precum aceste bete de trekking, care cântăresc doar 230 de grame, sunt și mai ușor de împachetat.

Materialele din care sunt fabricate

Materialele din care betele de trekking sunt fabricate determină greutatea acestora.

Aliminiu. Betele de trekking din aluminiu, precum această pereche de bete de trekking, reprezintă o variantă ieftină și foarte rezistentă pentru un drumeț aflat în căutarea unor astfel de piese de echipament de munte. La o apăsare foarte puternică, aluminiul se poate îndoi ușor, însă este foarte puțin probabil să se rupă.

Fibră de carbon. O variantă mai ușoară și mai scumpă, betele de trekking din fibră de carbon au o mai mare capacitate de reducere a vibrațiilor, însă, dacă se află sub o presiune puternică, acestea sunt mai predispuse la rupere decât cele de aluminiu.

Citește și: 12 sfaturi utile despre echipamentul de munte pentru drumeții începători

Citește și: De ce „ucide” bumbacul și ce haine te salvează la munte

Materialele din care sunt fabricate mânerele

Plută. Aceasta rezistă la umiditate în cazul mâinilor transpirate, scade vibrațiile și se conformează formei mâinilor tale.

Spumă. Aceasta absoarbe umiditatea generată de mâinile transpirate și este foarte plăcută la atingere.

Cauciuc. Acestea protejează palmele de frig, șocuri și vibrații, prin urmare bețele de trekking cu mâner din cauciuc sunt recomandate în special primăvara, toamna și iarna. Pe timpul verii, cauciucul poate duce la apariția bășicilor, în special dacă mâinile tale transpiră în timpul drumeției.

Bețele de trekking pentru femei

Spre deosebire de bețele de trekking unisex, cele pentru femei sunt puțin mai scurte atât ca lungime totală, cât și la nivelul mânerului, fiind ideale pentru a fi folosite de persoanele cu palme mai mici. În plus, ele sunt mai ușoare decât celelalte.

Alte caracteristici ale bețelor de trekking

Curelele. Cele mai multe bete de trekking îți permit ajustarea fiecărei curea de la nivelul mânerului, pentru a obține o potrivire cât mai confortabilă.

Rozetele. Bețele de trekking sunt dotate, de obicei, cu niște rozete detașabile în partea de jos. Rozetele de mari dimensiuni sunt recomandate în timpul iernii, pentru a fi folosite în zăpadă.

Citește și: 4 sfaturi utile. Cum alegi cortul perfect pentru drumețiile montane

Citește și: TOP 8 greșeli pe care le fac drumeții neexperimentați atunci când vor să stea la cort

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*