Dacă ești un drumeți experimentat, știi, cu siguranță, despre ce vorbim. Însă, dacă abia descoperi plăcerea montane, articolul de mai jos este pentru tine.

Vom enumera, mai jos, cele mai frecvente probleme fizice cu care te-ai putea confrunta pe munte, în drumețiile tale la altitudine, și ne gândim și la câteva soluții eficiente. Pentru că nu există problemă care nu poate fi depășită, dacă știm ce avem de făcut la momentul potrivit.

1. Durerile de spate și de umeri

Durerile de spate și de umeri sunt printre cele mai des întâlnite probleme cu care drumeții se confruntă pe munte. De cele mai multe ori, acestea au drept cauză un rucsac de proastă calitate sau unul care, pur și simplu, nu este potrivit pentru conformația corpului lor. Alteori, greutatea din rucsac nu este echilibrată sau este prea mare pentru capacitatea fizică a drumețului.

Dacă ai un astfel de rucsac de munte în spinare, greutatea este bine centrată și nici nu cari în spate prea multe kilograme, lucrurile ar trebui să fie în regulă. Nu uita, însă, că atunci când alegi un rucsac trebuie să ții cont și de poziția centurii de șold și de lungimea spatelui tău.

Dacă te dor mușchii spatelui, între omoplați, strânge cureaua de la piept a rucsacului. Acesta se află, probabil, prea departe de corp și îți trage umerii înapoi.

Citește și: Cum alegi un cort bun. Toate caracteristicile de care trebuie să ții cont

2. Durerile de picioare și bășicile

Indiferent cât de obișnuit ești cu drumețiile montane, picioarele tale vor suferi în timpul unor drumeții mai lungi, iar gleznele, tălpile și genunchii tăi vor da semne de oboseală.

Atenție, în primul rând, la bocancii pe care îi porți și la șosetele pe care le alegi pentru drumeție. Bocancii și șosetele de calitate, pentru drumeții montane, ar trebui să te ajute să eviți sau să amâni cât mai mult timp apariția bășicilor. Dacă pielea se înroșește, folosește un leucoplast sau bandă adezivă pentru a acoperi zonele cu probleme. Dacă bășica s-a format deja, păstrează zona curată, nu sparge balonul cu lichid și aplică un leucoplast pe bășică.

Durerile de genunchi sunt destul de problematice. Dacă durerea vine, cumva, din interiorul genunchiului, trebuie să mergi la medic. Dacă te afli pe traseu, încearcă să eviți tipul specific de mișcare care îți provoacă durere și folosește betele de trekking pentru a micșora presiunea pe care o pui pe genunchi. Dar nu uita să mergi la doctor când ajungi acasă.

Citește și: Te dor picioarele pe munte? Cum eviți durerile

3. Durerile de „burtă”/stomac

Durerile de stomac sau așa-numitele „dureri de burtă” pot avea cauze diverse. Fie te-ai hdratat excesiv, fie ai nevoie de o pauză de masă. Fie ai mâncat sau ai băut ceva ce nu ți-a priit, înainte să pleci pe traseu sau în timpul drumeției. Îți recomandăm să cumperi de la farmacie, înainte să pleci pe munte, niște medicamente pentru dureri de burtă. Fii prevăzător.

4. Durerile de cap

Durerile de cap sunt cauzate, deseori, de deshidratare. Dacă durerea se calmează atunci când te așezi și te odihnești, deshidratarea este cauza apariției durerii. Pentru a o combate, bea un litru de apă pe oră.

Dacă durerea de cap nu se calmează atunci când te așezi sau este mai mică atunci când te ridici în picioare decât când stai jos, ai putea suferi de hiponatremie. Aceasta este un dezechilibru al balanței de sodiu, adică ai băut prea multă apă și ai nevoie de mai multe săruri, zaharuri și electroliți în sânge. Ia o pauză și mănâncă cel mai sărat aliment pe care îl ai în rucsac, încearcă să urinezi și limitează cantitatea de apă pe care o consumi în următoarele ore.

Citește și: Regula de aur a vestimentației montane. Ce să porți pe munte și ce să eviți

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*