Meteorologii au anunțat că, începând de marți seară, munții Bucegi și munții Făgăraș se află sub avertizare de avalanșă. Riscul este de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, ceea ce înseamnă că sunt de aşteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari.

”Din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în zilele anterioare, zăpada s-a topit şi umezit în partea superioară a stratului. Pe numeroase pante înclinate stratul este mediu sau puţin stabilizat. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la slabe supraîncărcări. Pe fondul temperaturilor ridicate din cursul zilei şi a insolaţiei, se vor semnala curgeri sau avalanşe spontane de topire de suprafaţă, care pot antrena şi stratul aflat dedesubt”, se arată în buletinul nivometeorologic emis pe 13 ianuarie.

Avertizarea este valabilă până astăzi, la ora 20.

Potrivit Agenției Naționle de Meteorologie, în cursul zilei de 12 ianuarie, în Masivul Făgăraş, la staţia meteorologică Bâlea-Lac, s-au înregistrat precipitații de 16 l/mp, iar în Munţii Bucegi a nins slab. Local s-a semnalat ceaţă. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări susţinute în zona înaltă, unde au atins 90-100 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. Din cauza vântului puternic, ninsoarea a fost viscolită, iar pe văi şi în zonele adăpostite s-au format troiene mari. Mai mult, pe fondul temperaturilor coborâte înregistrate în ultimele 24 de ore, sau format cruste de gheaţă la suprafaţă. Au fost observate crăpături în stratul de zăpadă, care măsura, ieri, 178 cm. la Bâlea-Lac, 66 cm. la Vf. Omu, 56 cm. la Sinaia, 38 cm. la Predeal şi 36 cm. la Fundata.

Vremea astăzi și mâine

Astăzi, vremea va fi, în general, frumoasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zonele înalte. Pe văi se va semnala ceaţă. La peste 1.800 de metri, temperaturile minime se vor situa între -5 și -3 grade Celsius, iar cele maxime între -2 și 5 grade. Sub 1.800 de metri altitudine, temperaturile vor fi mai ridicate cu câteva grade, astfel că minimele vor fi între -3 și 0 grade Celsius, iar maximele vor fi între 5 și 11 grade.

Din această seară, însă, vremea se va mai răci, astfel că mâine cerul va fi temporar noros şi local va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale în zonele înalte, viscolind zăpada. La peste 1.800 de metri, temperaturile minime se vor situa între -8 și -4 grade Celsius, iar cele maxime între -7 la -3 grade. Sub 1.800 de metri altitudine, temperaturile minime vor fi între-4 și -1 grade, iar temperaturi maxime, între -3 și 1 grad.

 Citește și: FOTO. Avalanșa de la Bâlea-Lac, cea mai mare tragedie montană din România

 

 Citește și: Șapte persoane, surprinse de avalanșă în Maramureș

 

 Citește și: Hotelul de gheață de la Bâlea-Lac, în topul celor mai frumoase din lume

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*