În ultimele 24 de ore, iubitorii sporturilor de munte au avut parte de ger, ceață, viscol, precum și de precipitaţii ce au depăşit, în unele zone, 15 litri/mp. În aceste condiții, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de avalanșă pentru masivele Bucegi și Făgăraș.

Avertizarea este în vigoare în intervalul 6 ianuarie, ora 20- 7 ianuarie, ora 20, potrivit unui buletin nivometeorologic emis de Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Sibiu. Conform meteorologilor, în partea superioară a stratului de zăpada, ce depăşeşte, pe alocuri, 30-40 cm în Bucegi şi 50-60 cm în Făgăraş, se află omăt ușor, care nu este suficient de rezistent la viscol. Astfel că, în zonele montane ce depășesc 2.000 de metri altitudine, ”plăcile de zăpadă” o pot lua la vale.

”Pe pantele suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat, şi va fi posibilă declanşarea avalanşelor atât spontane, de tip pulver, cât şi a celor de placă unde sunt formate plăci de vânt (chiar şi la supraîncărcări slabe). În anumite situaţii sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari”, potrivit meteorologului Udo Reckerth.

Situația nu este, însă, unică, întrucât, de la începutul anului, cele două masive muntoase au fost sub mai multe avertizări de avalanșă.

Vremea la munte

Astăzi, vremea va fi geroasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab spre moderat, cu intensificări în zonele înalte. La aproximativ 2.500 de metri altitudine, vântul va depăși 50 km/h. Izolat se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

Peste 1.800 de metri altitudine, temperaturi minime vor fi de la -26 la -22 de grade Celsius, iar cele maxime, de la -22 la -18 grade. Sub 1.800 de metri, temperaturile sunt mai ridicate doar cu câteva grade, astfel că minimele se vor situa între – 23 și -20 grade Celsius, iar maximele între -18 și -12, potrivit unui comunicat emis de Administrația Națională de Meteorologie.

Pentru data de 8 ianuarie, ANM anunță, la peste 1.800 de metri, temperaturi minime între -24 și -21 de grade Celsius și temperaturi maxime între -15 și -11 grade. Sub 1.800 de metri, minimele vor fi între -21 și -16 grade, iar maximele între -11 și -7 grade.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*